Autorski tekstovi

Miroljub Bjelić: Kako su ponovo poniženi prosvetni radnici

Miroljub Bjelić: Kako su ponovo poniženi prosvetni radnici

Prosvetni radnici – zadnja rupa na svirali.

Svima je u Srbiji poznato da je Aleksandar Vučić prvi premijer koji se usudio da otme 10% od plate prosvetnim radnicima ali ne znaju svi da je ta otimačina imala i jedan propust zbog koga je država izgubila mnoštvo sudskih sporova sa prosvetarima.

Naime, oštećeni koji se nikako nisu mirili sa Vučićevom logikom da treba uzeti od najškolovanijeg državnog kadra i dodeliti njegovim prijateljima za razne potrebe, otkrili su da je smanjenje plata sprovedeno i za vreme godišnjih odmora po istom principu a da pri tom nije uračunat prosek iz prethodna tri meseca.


Propust veliki pa velika i šteta

Znači svi zaposleni su za plate u vreme godišnjih odmora zakinuti za po nekoliko hiljada dinara. Čim je propust otkriven krenule su tužbe ionako besnih nastavnika. Pošto je slučaj čist kao suza sporovi su rešeni u korist radnika a na štetu Ministarstva. Naravno da je Ministarstvo dobilo nalog da radnicima isplati ono što im je zakinuto ali i troškove sudova i prinudne naplate. Troškovi koji su pali u krajnjem ishodu na teret škola, po jednom radniku iznose preko 50.000 dinara. Škole moraju da plate štetu a novac mogu da dobiju jedino od Ministarstva.


Ispaštaju škole i deca

Posledica je da su školama zbog prinudne naplate sa računa skinute sve rezerve i škole danas nemaju novca da isplate prevoz radnicima. U Ministarstvu se ponašaju kao da ih ta problematika uopšte ne dotiče i iako su oni izgubili sporove ne pada im na pamet da školama prebace finansijska sredstva i omoguće normalno funkcionisanje. Zamislite, škole nisu krive a moraju da plate a Ministarstvo koje je po presudi krivo ne mora da plati i niko za to ne odgovara. Da li neko iz Ministarstva tera inat ili se sveti školama čiji su radnici pokrenuli sudske sporove – prosudite sami.

SNS-ovi direktori pokušavaju da krivicu prebace na teren radnika i ponavljaju floskulu „eto šta ste nam napravili, zbog vas ne možemo da isplatimo prevoz a ako se Ministarstvo ne smiluje nećemo moći ni plate“. Pa, ko je kriv, gospodo naprednjaci? Može li biti kriv onaj što je dobio sudski spor? Nije valjda? Ko je kriv što škole ne mogu da kupe nove računare, table, krede, lopte i druga nastavna sredstva od kada su im računi na nuli? A uskoro će biti i u minusu kad pristignu računi za struju, vodu i telefon. Državni službenici su pošteno odradili svoj deo posla a poslodavac je zabrljao. Ko je zabrljao neka snosi odgovornost.


Ko je kriv?

Pa jasno je da je krivac u vlasti. Prvo, pogrešno su obračunali plate i oštetili svoje radnike. Drugo, bili su upozoreni od strane nastavnika ali se nisu obazirali na to i pustili su da slučaj završi na sudu. Treće, izgubili su spor i tako dozvolili da troškovi budu višestruko veći nego što bi bili da su odmah isplatili radnicima razliku u plati koju duguju. Ovako na dobitku su advokati a nastavnici i đaci nisu bitni. Četvrto, zbog svoje tvrdoglavosti ili možda zbog finansiranja kampanje sada nanose štetu školama, prosvetnim radnicima ali i đacima koji bi trebalo da su na prvom mestu. Učenici su u Srbiji nekad i bili na prvom mestu ali očigledno ova današnja vlast ima druge prioritete.

Nego, i građani sada imaju druge prioritete u političkom smislu pa onda i ne čudi što su naprednjaci u panici.


Šta sad?

Srpski pokret Dveri i njihov predsednički kandidat, Boško Obradović, se odavno zalažu za vraćanje autoriteta i poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika. Uskoro će biti u mogućnosti to i da sprovedu u delo a na prosvetnim radnicima je da to i prepoznaju. Ja nemam dilemu. Odavno.


Miroljub Bjelić,

predsednik OO Dveri Prijepolje
i član Glavnog odbora Srpskog pokreta Dveri

Izvor: Dveri Raške oblasti

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Miroljub Bjelić