Autorski tekstovi

Mr Ivan Kostić: 100 dana ignorisanja dijaspore

Mr Ivan Kostić: 100 dana ignorisanja dijaspore

Odnos vlasti prema dijaspori se nije promenio. Ni sto dana od formiranja vlade, koju predvodi Aleksandar Vučić, nije postavljen direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu, a ozbiljnog pomaka nije bilo ni na političkom, ni na ekonomskom nivou, ocenjuje za "Vesti" Ivan Kostić, predsednik odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

- Iz dijaspore nam ukazuju da se odnos prema njima nije poboljšao. Nije bilo ozbiljnih susreta predstavnika dijaspore i predstavnika naše države. Zato bi odnos ove vlade prema dijaspori ocenio lošom ocenom - kaže Kostić. Ističući da MSP konstantno ukazuje na problem upražnjene pozicije direktora Uprave za dijasporu, Kostić najavljuje da će kao poslanik Dveri predložiti izmenu Zakona o ministarstvima, odnosno da se Uprava vrati na nivo Kancelarije pri Vladi Srbije. - Tako bi bila u mogućnosti da radi više boljih i konkretnih stvari - ističe on.  

ivan-kostic-dveri-ugrozen-srpski-narod-u-regionu-kzn-2016-11-22-post  

Međutim, čak i uz dobru volju, izmena tog zakona će čekati. Baš kao što je zbog predstojeće rasprave o budžetu nerealno očekivati da će Srbi u dijaspori lakše moći da glasaju na predsedničkim izborima 2017.g. Zakon o izboru narodnih poslanika, gde Kostić najavljuje amandman koji će omogućiti lakše glasanje našima u inostranstvu, takođe mora da čeka. A kada je reč o zakonima koji su na snazi, Kostić ističe da se i veliki broj članova Zakona o dijaspori ne poštuje. - Nikada nije formiran budžetski fond za finansiranje projekata, kao ni Savet za dijasporu - zaključuje Kostić.  

Izvor / Vesti online

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Ivan Kostić

Rođen 15.09.1975. godine u Vrbasu, gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju. Ekonomski fakultet u Subotici upisao 1994, zvanje diplomiranog ekonomiste stekao 2002. godine. Postdiplomske-magistarske studije upisao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smer Agroekonomija, 2003. godine, zvanje magistra poljoprivrednih nauka stekao 2014. godine. Od septembra 2002. do juna 2003. godine odslužio redovni vojni rok u Gornjem Milanovcu i Beogradu.

Svoj radni vek započeo 2003. godine u Pekarskoj industriji Trivit-Pek, gde je obavljao dužnost rukovodioca prodaje i nabavke. Godine 2006. zaposlio se u Industriji ulja Vital iz Vrbasa, gde je do 2008. godine radio na mestu menadžera prodaje. Od 2008. godine do danas bavi se privatnim poslom u svojoj firmi.

Od 1999. godine je predsednik Bratstva pravoslavne omladine Svetog Arhiđakona Stefana u Bačkom Petrovom Selu, koje je brojalo 500 članova.

Član Upravnog odbora Zadužbine oca Krunića u Bačkom Petrovom Selu.

Poklonik Groba Gospodnjeg u Jerusalimu 1997. i 2008. godine.

Član Srpsko-ruskog društva ROD iz Vrbasa i saradnik sa mnogim ruskim organizacijama.

Učestvovao je na Sverusijskom Forumu Seliger 2012. i 2014. godine gde je imao priliku da se upozna i razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

Aktivno se bavio fudbalom do svoje 19. godine u FK Vrbas.

Oženjen sa Draganom, ima tri sina Konstantina, Georgija i Jovana.

Nije bio član ni jedne političke organizacije.


Angažovanje u Dverima

Od 2002. godine je aktivno uključen u rad ove organizacije. Učesnik svih Sabora srpske omladine od 2003, i svih većih aktivnosti (tribina, Porodičnih šetnji…) koje su organizovale Dveri.

Od početka političkog delovanja Dveri je aktivan. Bio je nosilac liste Pokreta Dveri na pokrajinskim izborima 2012. godine. Na republičkim izborima 2012. godine bio je na 14. mestu republičke liste kandidata za narodne poslanike. Na republičkim izborima 2014. godine bio je na 10. mestu.

Od početka delovanja Dveri na prostoru severne Srbije (Vojvodine) bio je koordinator za tu oblast.

U periodu 2013-2015. bio je član najvišeg organa Starešinstva.

Septembra 2015. godine izabran je za člana Predsedništva Srpskog pokreta Dveri i predsednik je Saveta za saradnju sa Srbima u okruženju.