Autorski tekstovi

Srboljub Mickić: Naprednjački DOS nastavlja u Paraćinu tamo gde je stari stao

Srboljub Mickić: Naprednjački DOS nastavlja u Paraćinu tamo gde je stari stao

Privredni sud u Kragujevcu, prošle sedmice otvorio je i zvanično stečaj nad Srpskom fabrikom stakla (SFS), koja na žalost odavno više nije ni srpska, a ni fabrika, bar ne onako kakvom je pamtimo mi Paraćinci.


Od sadašnjih 825 radnika, ostanku se nada oko 600, preostali broj je ekspresno poslat na biro rada, bez otpremnina i bilo kakvih rasprava, jer se ne zna ni kriterijum po kom neki ostaju, a neki odlaze sa posla.


Inače podsetiću javnost Srbije da je nekada tu radilo oko 4000 ljudi. S obzirom da u Srbiji promet i proizvodnja piva i drugih alkoholnih ali i bezalkoholnih pića ne jenjava, u najmanju ruku je čudno kako za SFS nema mesta na tržištu?! Nameće se logično pitanje da li je u pitanju uvoznički lobi?


Da li verujete u paradoks da se u samom Paraćinu prodaje staklo iz Hrvatske?

Prosto je neverovatno na koje smo grane spali, ne samo u SFS, ne samo u Paraćinu, već u celoj Srbiji, jer privatizacija SFS je slika svih privatizacija od 2000. naovamo. Kao po klišeu, prodata je bugarskom kriminalcu na Interpolovoj poternici, koji je stajao na bini sa vrhom naše države. Sve televizije sa nacionalnom frekvencijom su to prenosile. Nadalje se gomilaju dugovi za struju i gas, porezi i doprinosi itd. Nekadašnji gigant, prelazi pod šapu Srbijagasa, čak ju je otkupilo i preduzeće za prodaju oružja!


Bilo je i ranije pokušaja da se otera u stečaj.
Sve u svemu, istinu treba potražiti u Upravnom odboru Srpske fabrike stakla gde sede ljudi iz vrha vlasti, izvesni Adamović (član IO SNS-a i bivši vođa navijača) i ko zna ko još. Po gradskim političkim kuloarima se spekuliše da su oko i u SFS rat vodile dve frakcije SNS-a, koje su imale uticaja na dešavanja u fabrici i oko nje.


To je slika današnje Srbije i kako se stvari odvijaju. Žalosno je to što je (verovatno) većina radnika SFS glasala za ovu vlast, verujući lažnim obećanjima da će imati stabilno zaposlenje.


Došlo je vreme da svi shvatimo da je samo pitanje trenutka kada će ,,đavo'' zakucati i na naša vrata pod ovakvim sistemom vlasti, koja se ni po čemu ne razlikuje od vremena DOS-ovske vladavine. Paraćinci su počeli da razumeju da se od stranih investicija nikad nećemo razviti jer je nekada u velikim gigantima, kao što su SFS, štofara i cementara, radilo oko 15000 ljudi, a sada oko 1000. To doslovno znači da je 14000 višečlanih porodica ostalo bez nekog primanja.


Radnicima i svima ostalima, čija primanja na bilo koji način zavise od ovakve države i ovakve vlasti, neka primer SFS iz Paraćina bude u glavi kad sledeći put Vaše poverenje na izborima budu tražili oni koji ovo rade svima nama.


Pozdrav iz tmurnog Paraćina.


 


Autor je član Glavnog odbora Dveri


Podeli vest:

Biografija : Srboljub Mickić