Autorski tekstovi

Pušica: Nacionalni interes Srbije je jedina partija kojoj možemo služiti

Pušica: Nacionalni interes Srbije je jedina partija kojoj možemo služiti

Odbranimo sretenjske principe. Odbranimo nacionalni interes Srbije kao jedine partije kojoj možemo služiti. Na predstojećim predsedničkim izborima glasajmo za jedinu novu politiku koju donosi Boško Obradović kao predsednički kandidat Dveri.

U sredu je širom Srbije proslavljeno Sretenje Gospodnje koje naš pravni poredak prepoznaje kao državni praznik – Dan državnosti Republike Srbije. Širom naše države je proslavljeno kolektivno sećanje na istorijski podvig Vožda i ustanika iz 1804. godine, kada je protiv dahija i osmanlijske okupacije podignut Prvi srpski ustanak. Ovaj praznik počiva i na još jednom istorijskom događaju – donošenju Sretenjskog ustava od 1835. godine, što njegov državotvorni karakter čini još značajnijim. Dakle, u središtu ovog praznika su istorijski događaji stvaranja srpske države i donošenja ustava, što je predstavljalo pretpostavke za početak moderne srpske državnosti koja je istorijski i pravni sledbenik srpske srednjevekovne države. Zato Sretenje Gospodnje za srpski narod, državu i SPC ima prvorazredni značaj.

Veza između Voždove odluke da podigne ustanak protiv okupatora, učešća ustanika ujedinjenih oko borbe za slobodu i odredaba Sretenjskog ustava koji je prvi srpski ustav, a inače je u primeni bio vrlo kratko, oko dve nedelje, jeste upravo Sretenje Gospodnje kao pravoslavni praznik. Nije slučajno što su naši veliki preci započinjali značajne poslove na ovaj praznik, jer je duhovna i moralna sprema u to vreme predstavljala pretpostavku državnog i narodnog boljitka.

Pre svega, neophodno je pojasniti u čemu se ogleda duhovna osnova Sretenja Gospodnjeg. Naime, duhovnu suštinu ovog praznika predstavlja susret Boga sa narodom. Istorijski kanonski posmatrano, to se odigralo na 40. dan po rođenju Bogomladenca kojeg je Bogomajka prvi put uvela u jerusalimski hram, da ga posveti Bogu. Već tada je bilo jasno da je Isus dugočekani Mesija koji će kasnije vaskrsnuti i stvoriti sve novo. Ovaj susret naroda sa Bogom nije ništa drugo nego slanje i prijem poruke o rođenju i dolasku Bogomladenca, što se kao spasonosna vest proširilo tadašnjom Judejom.

Materijalizacija duhovne osnove ovog događaja i velikog pravoslavnog praznika kojim se zaokružuje i period Božića se upravo ogleda u susretu čoveka sa zavetnom idejom, sa porukom da novo vreme dolazi. U ovom modernom trenutku, kada su duhovne i moralne vrednosti u Srbiji ugrožene, kada smo bukvalno okupirani nevažnim i prolaznim porukama i materijalnim dobrima, važno je prepoznati značaj susreta naroda sa istinitom porukom koja počiva na određenim duhovnim i moralnim vrednostima. Ovde u delo stupa i misija Srpskog pokreta Dveri: politika sa moralom, otadžbina kao vrhunska vrednost, povratak države, stvaralačka narodna volja, spremnost da se služi bližnjima, bespogovorna borba za potomstvo i budućnost, suprotstavljanje zlu, patriotsko vaspitanje, vrednosti su koje Dveri zastupaju svojom politikom da bi Srbiju ponovo učinile velikom.

Srbija ne može biti velika dok se srpski narod ne susretne sa jednom novom politikom, ne novim političkim programom koji je u funkciji očuvanja postojećeg sistema, već novom politikom koja će kao sretenjska poruka odjeknuti i stvoriti sve novo. Ova nova politika mora biti porodična, ona mora biti patriotska, ona sva mora biti u služenju, jer „ničeg velikog ne biva bez žrtve“. U tome se ogleda duhovna osnova Sretenja Gospodnjeg, koje je u ovom modernom trenutku od praznika postalo obrazac delanja.

Državotvorna osnova Sretenja Gospodnjeg se nikako ne može posmatrati van pomenute duhovne osnove. Ovaj praznik je za srpski narod najjasnija definicija borbe za slobodu, borbe za svoju kuću, za državu. Osmanlijska okupacija, teror dahija i bezakonje ukinuti su sretenjskim susretom Vožda i ustanika sa slobodom. Ideje vodilje našeg oružja su najpre nastale u srcima srpskog naroda i ustanika, pa su se tek kasnije pokazale i dokazale na bojnim poljima. Zato je veoma značajno i razumevanje istine, da su sva materijalna dobra danas položena na kostima naših prethodnika. Zagrljaj srpskog naroda sa slobodom nikada nije prestajao. Podizanjem Prvog srpskog ustanka, a kasnije i potpunim oslobođenjem Srbije, pored duhovne osnove, Sretenje Gospodnje je poprimilo i državotvorni karakter. Srpski narod se ponovo susreo sa državom i osvojio svoje pravo da je poseduje i vodi.

Zato je i danas važno imati na umu ovu istinu. Važno je grliti „slobodu zlatnu“, jer okupacija nije prestala, samo je promenila svoj oblik i titulara. Okupirani smo sa svih strana i na mesto Osmanlija su došli partijski monopoli vladajućih pseudoelita, počev od Đinđića, pa zaključno sa Vučićem. Politika lične vlasti i samovolje, politika za račun Brisela i NATO, politika koja nas svađa sa prijateljima, politika partijskog terora SNS i njenih političkih derivata, širi se Srbijom kao vid moderne okupacije.

Iako danas nema osmanlijske okupacije, dahija i njihovog terora, postoje oni koji misle da su država, oni koji su na mesto državnog interesa postavili partijski, reč protiv sebe predstavili kao napad na državu, jer su prethodno, dugi niz godina otuđivali suverenost od naroda i postepeno oduzimali narodu državu, da bi je na kraju darivali strancima. I upravo ovde ponovo dolazimo do misije Dveri, koja se svodi na prestanak sa takvom praksom.  Misija Dveri je da se ponudi i sprovede nova politika: da državu vratimo u Srbiju, da zamenimo postojeći iskvareni sistem služenjem državi i narodu, da povratimo državi granice, snagu, ugled, dostojanstvo, da povratimo na naše ulice mir i sigurnost, da zaštitimo domaću privredu i sve naše porodice. Da zaštitimo ljubav, rađanje, život, trajanje i opstanak srpskog naroda u našoj Srbiji, kući koju smo izgradili „na drumu“.

I na kraju, da zaključimo. Sretenje Gospodnje sa svojom duhovnom i državotvornom osnovom je u neraskidivoj vezi sa slobodarskim tradicijama srpskog naroda. Poruka da novo vreme za Srbiju dolazi ovih dana mnogo snažnije odjekuje zbog predstojećih predsedničkih izbora. Po prvi put možemo promeniti politiku i to polazeći od samog vrha, od šefa države, od onoga ko izražava državno jedinstvo i ko je predstavnik svih građana, bez obzira na partijsku pripadnost.

Odbranimo sretenjske principe. Odbranimo nacionalni interes Srbije kao jedine partije kojoj možemo služiti. Na predstojećim predsedničkim izborima glasajmo za jedinu novu politiku koju donosi Boško Obradović kao predsednički kandidat Dveri.


Marko Z. Pušica
 potpredsednik Dveri

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Marko Pušica

Rođen je 11.01.1980. godine u Smederevu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Smederevu. Školovanje je nastavio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu je 2005. godine diplomirao na pravosudnom smeru. Po završetku osnovnih studija, paralelno sa stažiranjem u sudu i advokaturi, pohađao je i poslediplomske magistarske studije na smeru za ustavno pravo i politički sistem.

Pravosudni ispit pred Ministarstvom pravde je položio 2009. godine, nakon čega je nastavio porodičnu tradiciju i upisao se u Imenik advokata pri AK Požarevca. Samostalnu advokatsku praksu aktivno obavlja počev od 2010. godine. U advokatskoj praksi se pretežno bavi odbranama u krivičnim predmetima.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je bio osnivač i predsednik Udruženja studenata Pravnog fakulteta „Nomokanon“ i tokom njegovog mandata su organizovane najuspešnije tribine, predavanja i manifestacije ovog udruženja („Stradanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, „Istina o Srebrenici“, „Dani Rusije na Beogradskom univerzitetu“ itd.).

Počev od 2003. godine, u nacionalnoj štampi i internet medijima je objavio veliki broj članaka, analiza i radova na različite teme iz ustavnog prava i političkog sistema. Povodom istih tema je imao više javnih nastupa.

Poslednjih godina, pored advokatske prakse, aktivno se bavi i naučnim radom u krivičnopravnoj oblasti, a objavio je više naučnih radova i učestvovao na više međunarodnih skupova i susreta u Republici Srbiji i inostranstvu (Ruska federacija, NR Kina). Član je upravnog odbora Udruženja za međunarodno krivično pravo.

Dugi niz godina se bavio sportskim streljaštvom i na više takmičenja je osvajao medalje.

Rezervni je pešadijski oficir Vojske Srbije.

Oženjen je i otac je jednog deteta.


Angažovanje u Dverima

Učestvovao je na prvom Saboru srpske omladine održanom na Filološkom fakultetu u Beogradu i nakon toga nastavio saradnju sa Srpskim saborom Dveri, kroz zajedničke akcije i tribine u okviru Srpske mreže.

U Dverima je obavljao više funkcija. Bio je osnivač i član Pravnog tima, član Rukovodstva, član Radne grupe za izradu statuta, član Prelaznog veća i koordinator Komisije za pravilnike. Tokom izbora održanih 2012. i 2014. godine bio je član Republičke izborne komisije ispred Grupe građana „Dveri“.

Kao potpredsednik pokreta, član je Predsedništva i predsednik je Saveta za ustavna pitanja, pravdu i zakonodavstvo.