Autorski tekstovi

Radiša Ćeriman: Veliko hvala junacima s Košara

Radiša Ćeriman: Veliko hvala junacima s Košara

Juče se jedan od boraca, jedan od onih poniženih i zaboravljenih, polio benzinom i zapalio, ne bi li država obratila pažnju na sve one koji su isto kao i on, branili i odbranili našu otadžbinu i naše stanovništvo na Kosmetu.

Ovih dana obeležavamo 20 godina od herojske bitke na Košarama. Mladi vojnici položili su svoje živote u borbi protiv brojčano i u svakom drugom smislu nadmoćnijeg neprijatelja. Neprijatelj jedino nije bio nadmoćniji u hrabrosti i moralu, pa su naši junaci sa Košara i pored svih poteškoća odbranili branik otadžbine i izašli iz te bitke kao pobednici.


Ono što smo odbranili u ratu, toga se ova vlast sad odriče u miru. Ne samo da se odriče dela južne teritorije i najavljuje to famozno “razgraničenje”, već se odriče i svih onih koji su preživeli vojne sukobe na Kosmetu i koji su narušili svoje i psihičko i fizičko zdravlje.


Mnogi od preživelih boraca ostali su invalidi. I umesto da se država prema njima ophodi sa najvećim poštovanjem i da im se oduži za njihovu žrtvu, većina ovih momaka danas žive u najtežim mogućim uslovima. Zbog posledica sukoba u kojima su ozbiljno povređeni, nisu u mogućnosti da rade, a država nije našla za shodno da im obezbedi normalne uslove za život.


Juče se jedan od boraca, jedan od onih poniženi i zaboravljenih, polio benzinom i zapalio, ne bi li država obratila pažnju na sve one koji su isto kao i on, branili i odbranili našu otadžbinu i naše stanovništvo na Kosmetu.


Mediji javljaju da je čovek bio u psihičkom rastrojstvu, a ja se pitam kako i da ne bude, kada je državi dao sve, a od iste nije dobio ništa? Nije imao novca ni da kupi lekove, koji su mu bili neophodni s obzirom na njegovo psihičko stanje.


Da se razumemo, ovo nije problem koji je nastao juče. Država već 20 godina ne vodi računa o ljudima koji su je branili, koji su bili spremni da poginu zarad višeg cilja i zarad svog naroda.


Ovo je pitanje koje nadilazi politiku, ovo bi trebalo da bude nacionalno pitanje, jer ako se ne daj Bože dogodi da nekad opet dođe do vojnih sukoba, ko će braniti otadžbinu, ako svakoga dana imamo prilike da vidimo kako se ista “odužila” onima koji su je najviše zadužili?


Ukoliko ne pomognemo svim ratnim vojnim invalidima, koji su heroji našeg doba, ne zaslužujemo da se zovemo Srbima i ne zaslužujemo da nas sutra bilo ko brani, kad već ne umemo da izađemo u susret onima koji nisu razmišljali o posledicama borbe, već su hrabro otišli da brane ono što je najsvetije. Da brane zemlju. Da brane srpstvo.


Slava herojima Otadžbinskih ratova i večno hvala, srpska mladost vas nije zaboravila!


 

Radiša Ćeriman,

Član Saveta omladine Dveri


Podeli vest:

Komentari (1)

  1. Саша

    Ниједан закон више није праведан већ искључиво у интересу контроле популације и одржања на власти. Сви који доносе законе су бесомучни преваранти јер погледајте само како су сви они који су били и јесу на власти за врло кратко време оседели. Лаж и нервоза да их не ухвате у томе или параноја се увек прикажу и у спољнем облику. Криминалци знају шта им следује а они не знају шта им следује јер ће неко други сутра да промени закон.

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Radiša Ćeriman