Autorski tekstovi

Siniša Jagodić: Dati šansu Savezu

Siniša Jagodić: Dati šansu Savezu

Smatram da je dužnost i merilo političke zrelosti svih nas koji smo ostali u manjini da pružimo podršku predsedniku i drugim organima Pokreta u sprovođenju onih ideja koje su nas okupile na jednom mestu.

Svi koji me poznaju znaju koliko sam bio protiv i samih razgovora o Savezu za Srbiju (SZS) i koliko sam argumenata za to izneo na sednicama Predsedništva i Glavnog odbora Dveri.


Nastupao sam oštro, ponekad do granice korektnosti. GO Dveri je, ipak, ubedljivom većinom odlučio suprotno i to prihvatam kao političku realnost. Smatram da je dužnost i merilo političke zrelosti svih nas koji smo ostali u manjini da pružimo podršku predsedniku i drugim organima Pokreta u  sprovođenju onih ideja koje su nas okupile na jednom mestu.


Mi smo, a u to sam se uverio mnogo puta, jedinstveni u ideji da uspostavljanjem porodičnih i tradicionalnih vrednosti i uz neophodnu obnovu pravne države učinimo Srbiju poželjnim mestom za život kako za nas, tako i za sledeće generacije. Razlike među nama su na taktičkom nivou, odnosno kojim putem i kako najbrže našu ideju sprovesti u delo. A to je  stvar političke mudrosti, taktike i veštine.


Dakle, ovo nije samo podrška Predsedniku lično, nego naporima da se ideje Dveri sprovedu u delo u novim okolnostima. „Crvene“ linije znamo svi, a uloga manjine treba da bude kontrolna i korektivna.


Pre nego što kažemo bilo šta o Savezu moramo konstatovati da u srpskoj politici ideologija skoro i ne postoji. Dominiraju one strukture koje bolje vladaju „izbornom tehnologijom“ i imaju novac, moć i spoljnu podršku. Pri tome je, a delom i zbog toga, skoro polovina izbornog tela digla ruke od zemlje u kojoj živi. Izborni sistem favorizuje krupne „igrače“, pri čemu čak i oni prave koalicije. Ulaskom u Savez za Srbiju, Dveri treba da iziđu iz inferiorne pozicije da nas pred svake izbore mnogi tapšu po ramenu i hvale našu ideologiju, ali uz neizbežnu konstataciju da je sve to lepo, ali da ništa ne možemo da promenimo.


Prošlo je, recimo, mnogo godina od naše ideje o stimulaciji nataliteta do njene skromne primene od strane vladajuće stranke. Možda se ulaskom u Savez ovi procesi ubrzaju, a mi imamo brojne dobre ideje. Najvažnija i ključna stvar je programsko okupljanje Saveza oko odbrane Kosova i Metohije. Ma ko bio u Savezu i ma ko podržavao bilo koga u Savezu pristao je na ovu formulaciju. Da ne pominjem ravnopravan položaj Dveri u Savezu i ostala bitna programska načela koje su ušla u osnivački akt od 30 tačaka.


Ovo je, naravno, razbesnelo brojne „kritičare“, inače promotere po kvalitetu i kvantitetu najvećih političkih konvertita na srpskoj političkoj sceni. Taj stepen zabrinutosti za ideološko „posrnuće“ Dveri je stvarno dirljiv. Kao da su Dveri postavile za predsednika Vlade nekoga ko nema nikakvu ozbiljnu referencu da je uspešno upravljao bilo čime  i kao da je pitanje LGBT prava ključno pitanje za Srbiju u ovom trenutku. Pre nego što osete mučninu i razočaranje zbog novog političkog pristupa Dveri, treba prvo da se iznesu vlastiti stav o Kosovu i Metohiji.


Razočarani članovi i simpatizeri Dveri treba da dobro razmisle i daju šansu Savezu. Ako bude funkcionisao kako treba SZS ima potencijal da preraste u ozbiljan i širok patriotski blok. Dveri su osnivači i u svemu ravnopravni članovi Saveza. Za sada su se ostali članovi Saveza programski daleko više primakli Dverima, nego obrnuto. Ovo niko od analitičara ne primećuje u dovoljnoj meri, što je jako zanimljivo. Uz to, unutar Pokreta postoji ozbiljna grupa ljudi koja je ostala u manjini, ali visoko postavila „crvene“linije.


Za očekivati je skoro formiranje više patriotskih saveza sa istim ili sličnim programima, a sa ciljem da se dezavuišu napori osnivača Saveza za Srbiju. Koliko su iskreni u namerama prepoznaće se po zabrinutosti dežurnih analitičara i kolumnista za njihovu moralnu i idejnu „čistotu“.


 

Siniša Jagodić,

Član Predsedništva i predsednik Saveta za zdravstvo


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Siniša Jagodić