Autorski tekstovi

Siniša Jagodić: Pogrešno lečenje

Siniša Jagodić: Pogrešno lečenje

Obojica su loše procenili odbrambene moći ovog sistema, odnosno bolesnika i napravili hirurški zahvat u vidu solidarnih poreza i drugih nebuloza koje su urušile i onako krhku srednju klasu ove zemlje kojoj pripadaju i lekari.

Prateći česte medijske nastupe srpskog ministra zdravlja koji često ističe da ulaganja našeg novca u srpsko (znači naše) zdravstvo nikada nisu bila veća, čovek ne može, a da se ne zahvali Predsedniku (Srbije) na razboritoj odluci da naš novac, stvarni ili onaj koji ćemo mi i naša deca vraćati preusmeri ka nama. Mogao je taj naš novac (ne usuđujem se reći zajednički) preusmeriti i u neku drugu oblast ili neki imaginarni prostor, ali nije i na tome svaka čast.


Gde je onda problem? Predsednik je, koliko znam pravnik, ali on ima svoju Predsednicu Vlade, a ona ima svog ministra zdravlja koji je, srećom ili ne, hirurg, dakle aktivni participant zdravstvenog sistema ove zemlje. A taj sistem je težak hronični bolesnik, iscrpljen višedecenijskim zanemarivanjem, nebrigom i javašlukom svake vrste.


Ne tako retki svetli trenuci nisu bili rezultat plana, nego ničim izazvanog ličnog entuzijazma. I nije, ruku na srce, sadašnji ministar kriv za to. Nasledio je bolesnika u preterminalnom stanju najteže bolesti kome je praktično bilo zabranjeno da se leči počevši od raznih idiotskih zabrana zapošljavanja i slično do sistemtskog urušavanja dostojanstva profesije koje je i on velikim delom dozvolio i nastavio zajedno sa svojim Predsednikom. Obojica su loše procenili odbrambene moći ovog sistema, odnosno bolesnika i napravili hirurški zahvat u vidu solidarnih poreza i drugih nebuloza koje su urušile i onako krhku srednju klasu ove zemlje kojoj pripadaju i lekari, i izazvali njegovu potpunu agoniju. Zahvat je kažu uspeo, ekonomski sistem je stabilizovan, mada se ne zna zašto i dalje zavisi od „teških odluka“ i eventualnih teritorijalnih pomeranja u skoroj budućnosti.


Cena je agonalno stanje zdravsvenog sistema i egzodus lekara i medicinskih sestara i tehničara ka zapadnoj Evropi koja je spustila sve barijere za naše medicinske radnike. Dešava se to i na drugim mestima i znam da nemački lekari idu u Emirate i Skandinaviju, a skandinavski u Ameriku, ali razloge odlaska ne da ne možemo porediti nego je to degutantno i pominjati. Da ne govorim da odavde odlaze najbolji, a ne „mamini i tatini“ i oni sa partijskim pristupnicama. Njima nigde nije bolje nego ovde i sada.


Poštovani ministre, lečite bolesnika, a ne bolest. Pomozite bolesniku da savlada bolest. Davanje najskupljih antibiotika i lekova, pa bili i poklonjeni, poput nekih laboratorija čije ćemo potrošne materijale godinama skupo plaćati, neće dati rezultate. Vrhunska oprema i prostor ne leče ljude. Ojačajte imuni sistem, odnosno hitno i bitno popravite materijalni položaj zaposlenih u zdravstvu. I to ne tako što ćete povećati plate recimo za 20%, a troškove života za 19%. To je već viđeno. Zapošljavanje mladih je odličan potez, ali oni od nekoga treba da nauče posao. Generacijski jaz je već možda nepremostiv. Ili će u državnim ustanovama vežbati za privatne klinike. Pritisnite Vaše drugare iz Vlade da nađu novac jer su lekari, za razliku od prosvetara našli izlaz (mada čujem da i oni polažu za B kategoriju i idu). Objasnite drugarima i to da nije lako otići u inostranstvo na lečenje, pogotovu ako je ishod neizvestan. Oni sigurno znaju gde je novac, kao što i mi znamo gde je lek. Snaći će se oni. Tu su „strane“ banke, privatne televizije, razne zabavne produkcije i ostali imaginarijumi.


 

Dr Siniša Jagodić

Član Predsedništva Dveri


Podeli vest:

Biografija : Siniša Jagodić