Autorski tekstovi

Snežana Anđelić: Alternativa za selo su autohtone sorte

Snežana Anđelić: Alternativa za selo su autohtone sorte

Budućnost naših sela je u tome da iskoristimo za sada, još uvek zdravo zemljište, vodu i vazduh. Suočeni sa činjenicom da će nam za petnaest godina svako četvrto selo nestati, moramo se izboriti za zdrav naraštaj i iskoristiti prirodni potencijal, a to je zdrava hrana. Pod pojmom zdrava hrana mislim na naše domaće, autohtone sorte. Autohtone vrste su vrste koje se definišu kao domoroci datog regiona ili ekosistema.

Biljni i životinjski svet Srbije je veoma bogat i raznovrstan. Kod nas postoji 215 vrsta biljaka i 429 vrsta životinja. Među ugroženim životinjama je 273 vrste ptica kao i 66 vrsta sisara. Opstanak mnogih vrsta je danas ugrožen, mnoge se nalaze pred iščezavanjem, a veliki broj je i zauvek nestao.


Naše sorte voća mnogima su poznate, a nisu ni svesni da ih samo naša zemlja ima. To su: vinogradarska breskve, jabuka kolacara, budimka, kruške lubeničarka, ječmenka, šljiva požegača,  kragujevački slez, vranjski slez, vodeni orah, molika, runolist, beli i žuti lokvanj, gospina papučica, srpska lala, Pančićeva omorika, Pančićev grahor. Od životinja imamo: kračanska ovca, balkanska koza, buša goveda, mangulica,  domaći brski konj, balkanski magarac, kolubarsko goveče,  balusa, sjeničko-pešterska ovca,  cigaja, pramenka,  svrljiška kokoš, balkanski gološijan.


Ako pričamo o autohtonim vrstama životinja one nisu ekonomski isplative, ali su sa aspekta kvaliteta njihova vrednost je neuporediva sa hibridima. Zato je država ta koja mora i može da zaštiti svoje autohtone vrste i biljnog i životinjskog porekla, od izumiranja. Subvencionisanje gazdinstva kojima je ovakav vid primaran je krajnje neophodno za dobrobit svih nas. Na ovakav način mi štitimo zdravlje svoje dece prvenstveno, a ujedno ih učimo da i oni svojoj deci treba da ostave zdravo zemljište.


Mnogi zaziru od sve većeg korišćenja hemijskih sredstava u cilju povećanja prinosa i profita. Zato se sve više traži hrana bez pesticida, hormona rasta, antibiotika, konzervansa i bez GMO.


GMO je genetički modifikovan organizam koji je genetičkim inženjeringom izmenjen organizam koji se ne može razmnožavati prirodno. Najčešće GMO su kukuruz, soja, uljana repica, pamuk,  krompir i paradajz. U Mađarskoj je Viktor Orban sanirao GMO i spalio 5000ha polja kukuruza. Mađarska ostvaruje veliki devizni priliv izvozom organske hrane.


U našoj zemlji se prava organska proizvodnja obavlja na svega 0.3% a, u Austriji na 8.8% površine. Zdrava hrana zahteva nešto više fizičkog rada i prinosi su nešto manji u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Naša šansa je u domaćim sortama kao što su jabuke, breskve i kajsije od kojih može da se napravi brend u vidi rakije, džema i slatka.


Dok od životinja možemo iskoristiti meso, mesne prerađevine kao i mleko i mlečne proizvode. Na ovaj način štitimo i geografsko poreklo i domaću proizvodnju i poljoprivredu. Ovakvom brigom za zdravlje ljudi, biljka i životinja zapravo brinemo o celoj životnoj sredini. 


Ogromna je razlika u ciljevima organske proizvodnje i GMO, jer za razliku od GMO u organskoj proizvodnji nije cilj profit i produktivnost, već je cilj da se ne zagađuje životna sredina. Mi možemo da se borimo za naše stare sorte, za jabuku kakva je nekad bila sa sve rupicama, neravninama i oštećenjima zbog kojih i jeste bila slatka i ukusna.


Naša zemlja ako išta ima, to je dobro zemljište, gde možemo da gajimo autohtone i biljne i životinjske vrste i prodajemo drugima za ogroman novac.


Takođe naša autohtona sorta koju je otkrio Josif Pančić je i Srpska Ramonda biljka koja po mom mišljenju u mnogome oslikava naš narod, duh i temperament. Ova biljka ima sposobnost da čak i pošto se potpuno osuši čak i nakon nekoliko godina prividnog mrtvila, kada se zalije, ponovo oživi.

 


Snežana Anđelić

Član saveta za selo, poljoprivredu i preduzetništvo Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Snežana Anđelić