Autorski tekstovi

Snežana Anđelić: Organska proizvodnja nije laka, ali je isplativa

Snežana Anđelić: Organska proizvodnja nije laka, ali je isplativa

Dolaskom industrijske revolucije početkom 20. veka, dolazi do poboljšanja uslova rada na selu, jer na njive izlaze poljoprivredne mašine.

Takođe, tom revolucijom na snagu​ stupaju i veštačka đubriva, kao i hemikalije. Želja za što većim prinosom i profitom su nakon 50 i više godina​ zloupotrebe plodnih njiva, doveli do toga da su nam oranice neplodne. Prevelikom upotrebom pesticida, hemijskih supstanci koje se koriste u poljoprivredi za zaštitu biljaka, zagadili smo ne samo zemljište nego i vodu.


Danas se, savremeno društvo, sve više okreće prirodi i nekadašnjem načinu rada na selu. Mladi poljoprivrednici ne samo da žele dobar profit od svog rada, nego prvenstveno hoće​ zdrav proizvod. Konzumiranjem ekološke hrane nivo toksina u organizmu se smanjuje. Namirnicama proizvedenim​ na ovaj način unosimo u organizam mnogo više hranljivih​ materijala i što su proteini, vitamini i minerali.


Za zdrav proizvod treba mnogo vise fizičkog rada i truda samog poljoprivrednika. Zdravom i pravilnom ishranom, dobijamo i zdrave sledbenike.


Neplanskim vođenjem agrarne politike zemljište je devastirano, a domaći poljoprivrednik uništen. Naime, za organsku proizvodnju je potreban stajnjak koji je proizvod stočnog fonda, koji mi nažalost danas gotovo da nemamo. Prekomernom upotrebom veštačkog đubriva i stalnom obradom zemlje plugom, frezom, mi smo izgubili humus iz zemljišta i​ tako smo dobili „gladne“ zemlje.​ Kod nas u Srbiji trend gajenja voća i povrća su mnogi mladi prepoznali, ali to još uvek nije nas pun potencijal. Organski proizvod ne mora da znači i skup proizvod, ali u većini slučajeva jeste, jer naša država još uvek slabo stimuliše poljoprivrednike da​ se bave ovim načinom​ proizvodnje.


Svako ko želi da proizvede organski zdrav proizvod mora da zna da je to veoma naporan fizički posao. Često se koristi motika i drugo oružje, jer nema prskanja, sem nekim „čajevima“ koji su dozvoljeni u organskoj proizvodnji. Čajevi mogu biti od crnog luka, belog luka, bibera itd. Združivanjem nekih useva kao što su npr. raž i bela detelina na površinama gde su zasadi voćnjaka mi u vrelim danima dobijamo duže rosu, odnosno snižavamo temperaturu. Zbog bele deteline koja je medonosna, imamo bolju oplodnju, a samim tim i veći prinos. Organska proizvodnja je šansa za uspeh parcela gde jedno domaćinstvo obavlja sve poslove.


Da bi bili konkurentni​ na velikom tržištu sa organskom hranom moramo se pre svega edukovati. Razni seminari koje danas organizuju mnoga udruženja treba da budu dostupna i vidljiva malom proizvođaču. Samo sa podizanjem svesti kod proizvođača, podići ćemo i kod potrošača. Kao i organska proizvodnja borba za zdrav proizvod nije laka, ali se na kraju uvek, svaki trud isplati.

 


Snežana Anđelić


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Snežana Anđelić