Autorski tekstovi

„Zagrljaj“ koji vraća nadu - Lepa Pirgić, majka heroina

„Zagrljaj“ koji vraća nadu - Lepa Pirgić, majka heroina

Primeri ljudske dobrote, požrtvovanosti, vizije, truda i neodustajanja sve su manje zastupljeni u našem javnom prostoru koji je kontaminiran raznoraznim nakaradnim sadržajima. Kada dođe vreme pozitivnih promena u srpskom društvu, velika dela i vrline dobrih ljudi konačno će izbiti u prvi plan.


Ovo je priča o Lepi Pirgić, koja je 2014. osnovala udruženje „Zagrljaj“ ali i o dobrim ljudima kojih i te kako ima u našem društvu. Lepa je nakon 18 godina borbe da postane majka rodila devojčicu Ivu, tešku 850 grama. Svojom snagom i ljubavlju, održala je bebu u životu.


Nakon dva meseca roditeljima je saopšteno da će dete imati smetnje u razvoju, nakon čega Ivin otac napušta porodicu. Lepa Pirgić je uspela da svoju Ivu, obolelu od cerebralne paralize, u uzrastu od pet godina napokon osposobi da se kreće i da govori. Iva je danas jedna vesela i komunikativna devojčica, koja ima nepunih dvanaest godina.


Delegaciju Dveri, koju sam imala čast da predvodim, Lepa Pirgić je dočekala nasmejana i prepuna priče, objašnjenja, sećanja. Upoznala nas je sa svom decom, roditeljima  i volonterima. To je skučen prostor u valjevskom Tešnjaru, sa malenim potkrovljem, koji odiše ljubavlju, toplinom i sigurnošću. Lepa i Iva Pirgić su okupile pedesetak dece sa najrazličitijom vrstom invaliditeta, ali i tipičnu decu čiji je staratelj samohrani otac i decu iz socijalno najugroženijih porodica.


Povodom naše posete Lepa je organizovala zajedničku radionicu dece i roditelja, što je njihova uobičajena aktivnost. Dobili smo divne poklone iz njihove radinosti, a takođe smo pazarili komade prelepog nakita, u znak podrške njihovom radu. Lepa nam objašnjava koliko je veliki problem autistične i dece sa cerebralnom paralizom u okolnim selima. Ovakve porodice se izoluju i svoju decu uglavnom čuvaju u kući, u samoći i tišini podnoseći svoju muku.


Lepa je organizovala mobilnu ekipu stručnih lica (uglavnom volonteri defektolozi i socijalni radnici) koja obilazi ovakve porodice, ohrabruje ih da rade sa decom, druže se i raduju životu.


Da svoje stanje prihvate kao neku vrstu svog dara i bore se za svoj napredak. Saznajemo da je neobično veliki broj žena u ovom kraju ostavilo svoje porodice i potražilo novi život u inostranstvu, dok su samohrani očevi nastavili da brinu o svojoj deci. Deo njih je socijalno ugrožen i našao je utočište u „Zagrljaju“.


Zabrinjava činjenica da im dolazi i značajan broj dece koja su nakon vakcinisanja u trećoj godini života postala autistična, po rečima Lepe Pirgić.


Ime ovog udruženja samo za sebe sve govori. „Zagrljaj“ je kao i osmeh, što se više deli, sve ga više ima i nikada ne može da se potroši. Tako se i Lepa ne zaustavlja u svojim zamislima, planovima, aktivnostima. Od nje ćete dobiti kompletan materijal Turističke organizacije Valjeva, saznati sve o lepotama ovog čuvenog grada i okoline, svakoj reci, planini, manastiru, izletištu ili znamenitoj građevini i ličnosti.


Uspela je da se izbori za skromnu podršku grada Valjeva, dok se dva narodna poslanika iz vladajuće većine, kako saznajemo u razgovoru sa Lepom i ostalim meštanima, ne bave nimalo svojim gradom. Na svu sreću, sa građanima Valjeva je sasvim drukčiji slučaj, spremni su da pomognu. Apelu Lepe Pirgić za podršku udruženju, odazvala se i sugrađanka, koja trenutno živi u Beogradu.


Gospođa Kovačević, poslednji izdanak čuvene loze Kovačevića, vlasnika Kovačevog hana u Tešnjaru, ovu kuću je ustupila udruženju na korišćenje. Divna, ali oronula građevina je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, pa je važno da se preuredi i čuva u skladu sa zakonom.


Lepa nam pokazuje kuću, objašnjava koji su radovi u toku, gde će sa decom raditi fizioterapeut, gde logoped i slično. Enterijer je specifičan, kažu da su tu snimani i čuveni filmovi, sastajali se umetnici, a sada će deca deliti zagrljaje sa svojim vršnjacima i ljudima dobre volje.


Ne smemo zaboraviti ni majstor Đurića, koji je povezao predivne gospođe Kovačević i Pirgić, jer je imao jasnu viziju i cilj da pomogne deci.


Obnova Kovačevog hana tek je počela, nakon promene prozora (koji moraju biti od drveta i identični starim) i obnove fasade, sledi sređivanje dnevnog boravka, prostora za fizičko, kupatila, dvorišta itd.


Pozivamo sve koji žele da daju svoj doprinos da deca „Zagrljaja“ što pre počnu da koriste svoj novi dom, da se jave Lepi Pirgić:


Tel 065 22 00 744

[email protected]

https://www.facebook.com/zagrljaj.valjevo


 


Napomena: Lepa Pirgić nije član Dveri. Pozivamo sve političke i druge organizacije i pojedince da pomognu „Zagrljaju“.


 


Marija Janjušević, narodni poslanik


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Marija Janjušević

Rođena u Sloveniji u mestu Jesenice 19.11.1971. od oca Vukašina i majke Živane.

Udata, živi u Inđiji, majka Dimitrija i Teodore (16 i 14 godina)

Osnovnu i srednju školu završila je u Aleksandrovcu i stekla zvanje „tehničar za biohemiju i molekularnu biologiju“. Diplomirala na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 1995. godine na smeru voćarsko-vinogradarski. Govori engleski i slovenački jezik.

Poseduje sertifikat LSPR škole za odnose s javnošću, „PRAGMA PR“, „EDGE“ PR sertifikate na temu planiranja i krizne komunikacije u odnosima s javnošću, „CMA“ akademije za društvene mreže i drugih stručnih seminara na temu konsultantskih usluga i primene Zakona o javnim nabavkama.

U toku je rad na master studijama na matičnom fakultetu, na katedri za vinogradarstvo.

Tokom radnog iskustva u trajanju od 17 godina radila je kratko kao prodavac u poljoapoteci i komercijalni referent, četiri godine bila je direktor preduzeća koje se bavilo trgovinom poljoprivrednih proizvoda, a nakon toga jedanaest godina direktor kliping agencije sa 200 zaposlenih.

Interesovanja su folklor (aktivno osam godina), odnosi s javnošću, integrisane komunikacije, stari zanati, društvene mreže.

Član je Društva Srbije za odnose s javnošću, Srpske asocijacije menadžera, Udruženja poslovnih žena (trenutno neaktivno), Udruženja e-razvoj, NVO „Moja Inđija“ (od 2008. do 2010)

Od 2000. do 2010. bila je član DSS-a i kandidat za republičkog poslanika na listi DSS-a 2007. godine.


Angažovanje u Dverima

Član Srpskog pokreta Dveri od januara 2011. godine, član tadašnjeg Rukovodstva od osnivanja, a nakon registracije Srpskog pokreta Dveri, član Predsedništva i predsednik Saveta za socijalnu politiku.