Autorski tekstovi

Marija Janjušević: Zar da sumnjam u decu koja misle svojom glavom?

Marija Janjušević: Zar da sumnjam u decu koja misle svojom glavom?

Srbija je zemlja demografske zime, bele kuge, zemlja u kojoj je najveća izlaznost na graničnim prelazima. Ovo malo dece što nam se rađa, većinom sreću traži preko granice.


Ovih dana u Srbiji ima omladine na ulicama više nego ikada. I opet podele, optužbe, sumnje. Zar da sumnjam u decu koja misle svojom glavom? Koja imaju hrabrosti da nešto promene u svojoj državi, a ne da iz nje odu? Zaslužuju li možda ipak da neko porazgovara sa njima, da ih zaštiti od mogućnosti manipulacije kojoj  su realno izloženi? Da ih zaštiti čak i kada postoji mogućnost da greše? Nemamo drugu državu, a pogotovu nemamo drugu mladost!


Da li ste pomislili da ova deca možda protestuju protiv modela koji im se nameće? Protiv svega što je kulminiralo tokom vladavine SNS-a ? Izdaja, rijaliti svet, prostakluk, podmetanje, potkazivanje, pretnje, strah, starlete, ucena zaposlenih u javnim preduzećima, ucena primalaca socijalne  pomoći…Ovi mladi nemaju potrebu da ih bude mnogo kako bi se osećali jači, bolji, obrazovaniji, sposobniji…I spremni su da se sami izbore za ono u šta veruju.


Dakle jedno je jasno, ova omladina pre svega zaslužuje poštovanje i podršku! Mnogo su se potrudili da objasne da oni nisu polomili „Zid plača“ ispred  Doma Narodne skupštine Republike Srbije. Ja im verujem. Poznajem dobro podmukli način Aleksandra Vučića koji podmeće, kleveće, prlja sve čega se dotakne.  Vučić nije došao među ovu decu da sa njima razgovara, lakše je da ih upakuje na naslovne strane režimske štampe sa mutnim tipovima sa kojima je do juče drugovao, pa je i njih izdao.


Nije smeo da izađe ni na jedan TV duel ni sa jednim protivkandidatom na predsedničkim izborima, pa odakle mu hrabrosti da se suoči sa omladinom, sa inteligencijom, sa mladalačkom energijom?! Ova deca kada uzvikuju AV,AV,AV zapravo kao da laju na zvezde – ako ste ikada gledali taj film, znate koliko je važno podržati mlade, razumeti ih, ne lomiti im krila. Nisu oni protiv tebe lično Vučiću, nisi ti toliko bitan, koliko god da ti je teško da to poveruješ. Ustali su jer ne žele tvoje sendviče, ne žele da skupljaju kapilarne glasove za svoje polupismene direktore od kojih znaju i umeju neuporedivo više. Ustali su jer ne žele da ti budu zahvali za posao plaćen bruto 25.000 dinara sa radnim vremenom do 12 sati dnevno, šest dana u nedelji.


Srbiji si uzeo sve, mladost nećeš! Kako god da se protesti završe, režim neće mirno spavati. Uzalud slavodobitnički pokliči, podizanje stisnute pesnice, Vučić neće mirno spavati. To pokazuju dostojanstveni protesti omladine, rezultati glasanja u Beogradu, Novom Sadu i Boru. O Boškovom rezultatu  na izborima pišu sa podsmehom. Pišu ružno jer dobro znaju, sve dok postoje Dveri i Boško Obradović oni nisu bezbedni i neće imati mira. To me podseća na ono legendarno pitanje: „Koliko Srbija mora da bude mala da ne bi bila Velika?“  Pišu iz straha jer su svesni da Srbija i čena mladost  mogu da računaju na Dveri i Boška Obradovića. Svako ko pokuša da proteste zloupotrebi, oboji, prisvoji za lične ciljeve, otpašće kao što blato otpada sa točkova. Kao što je  uostalom, od Dveri otpalo tokom proteklih godina sve što je neiskreno i trulo.


Mladost Srbije će naći svoj pravi put, a mi smo tu da im pomognemo.


 


Marija Janjušević
narodni poslanik


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Marija Janjušević

Rođena u Sloveniji u mestu Jesenice 19.11.1971. od oca Vukašina i majke Živane.

Udata, živi u Inđiji, majka Dimitrija i Teodore (16 i 14 godina)

Osnovnu i srednju školu završila je u Aleksandrovcu i stekla zvanje „tehničar za biohemiju i molekularnu biologiju“. Diplomirala na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 1995. godine na smeru voćarsko-vinogradarski. Govori engleski i slovenački jezik.

Poseduje sertifikat LSPR škole za odnose s javnošću, „PRAGMA PR“, „EDGE“ PR sertifikate na temu planiranja i krizne komunikacije u odnosima s javnošću, „CMA“ akademije za društvene mreže i drugih stručnih seminara na temu konsultantskih usluga i primene Zakona o javnim nabavkama.

U toku je rad na master studijama na matičnom fakultetu, na katedri za vinogradarstvo.

Tokom radnog iskustva u trajanju od 17 godina radila je kratko kao prodavac u poljoapoteci i komercijalni referent, četiri godine bila je direktor preduzeća koje se bavilo trgovinom poljoprivrednih proizvoda, a nakon toga jedanaest godina direktor kliping agencije sa 200 zaposlenih.

Interesovanja su folklor (aktivno osam godina), odnosi s javnošću, integrisane komunikacije, stari zanati, društvene mreže.

Član je Društva Srbije za odnose s javnošću, Srpske asocijacije menadžera, Udruženja poslovnih žena (trenutno neaktivno), Udruženja e-razvoj, NVO „Moja Inđija“ (od 2008. do 2010)

Od 2000. do 2010. bila je član DSS-a i kandidat za republičkog poslanika na listi DSS-a 2007. godine.


Angažovanje u Dverima

Član Srpskog pokreta Dveri od januara 2011. godine, član tadašnjeg Rukovodstva od osnivanja, a nakon registracije Srpskog pokreta Dveri, član Predsedništva i predsednik Saveta za socijalnu politiku.