Autorski tekstovi

Bjelić: Vučić je malo nervozan, jer nema pobede u prvom krugu

Bjelić: Vučić je malo nervozan, jer nema pobede u prvom krugu

„Laki je malo nervozan“ – antologijska je rečenica iz jednog našeg kultnog filma. Svi za nju znaju, ali sad se postavlja pitanje, da li je primenljiva i na odlazećeg premijera i kandidata za predsednika Srbije?

Da li će njegova sudbina biti kao Lakijeva u filmu i da li će sudbina Srbije biti kao sudbina junaka ovog filma još je nepoznato ali nervoza kod  „gospodara Vučića“ je evidentna.

Naime, svakog dana nam prilaze građani, a posebno zaposleni u državnim ustanovama i žale se kako ih naprednjaci presreću i zovu moleći da im ispune kvotu sigurnih glasova. Naprednjaci, očigledno, nikad nisu bili aktivniji. Nije ni čudo. Ranije im je bilo dovoljno da pozovu i obećaju, a sada kad su sva svoja obećanja izneverili, a narod sve teže živi, ne znaju kako da pogledaju svojim starim glasačima u oči, a kamoli drugim građanima.

Jasno je da je Vučić ne samo nervozan, nego ga već polako hvata i panika. Izbori se bliže, a on još ne zna šta da radi i koju strategiju da primeni kad ankete ne pokazuju ništa dobro.

Jeste da se Vučić do sada pokazao kao majstor za raspisivanje izbora i pobedu na njima uz pomoć medija, ali ovi mu sigurno dolaze u nevreme. Taman su on i njegovi sledbenici zaposeli funkcije posle prošlogodišnjih izbora, a već moraju ponovo da sve stave na kocku. Iako su ovo samo predsednički izbori, svima je jasno da ako Aleksandar Vučić ne uloži sav svoj autoritet, kandidat SNS nema šta da traži na izborima. Međutim, ankete pokazuju da ni to nije dovoljno, pa se šef naprednjaka odlučio da isforsira podršku svih partija iz vladajuće koalicije.

Ni to mu neće biti dovoljno jer je mnogo nezadovoljnih u Ljajićevim strankama (pa i on sam), Velimir Ilić i Nova Srbija su napustili kapetana i brod koji tone, SNP i Nenad Popović se spremaju za isti scenario, a SPS-ovci nisu uopšte motivisani (osim Ivice Dačića) jer otvoreno napuštaju funkcije predsednika OO i GrO. A Ivica Dačić je posebna priča. Stari šahista je pričepljen sa svih strana (najviše aferama „Koferče“ i „Banana“) ali je on tada najopasniji. Njegova podrška mogla bi Vučića i naprednjake skupo da košta.

Pet godina smo se navikavali na pasivizaciju Tomislava Nikolića, ali svi koji su pomislili da kod njega nema sujete, osećaja izigranosti i želje za naplatu svoje prevrtljivosti, izdaje i ćutanja, grdno se varaju. Potvrdu smo dobili prethodnih dana. Mlad je za političku penziju, oseća to i pokušava da još jedan mandat bude važan politički faktor i povlači poteze koji Vučiću zadaju glavobolje.

Sa druge strane, opozicija u parlamentu je sve opasnija, a posebno lider Dveri i predsednički kandidat Boško Obradović, koji ga stalno izaziva na duel koji premijer hvalisavac kukavički izbegava.

I nesrećni bivši premijer šta će kud će, rešio je da primeni jedinu taktiku koja mu je preostala – pritisak. Pritisnuo je svoje gradske i opštinske odbore da „iščupaju“ što više sigurnih glasova iz naroda bez izgovora i pardona. Ne treba ni napominjati koliko je teško lokalnim naprednjacima da posle 10 meseci ponovo izađu na teren i narodu „prosipaju praznu priču“ i daju lažna obećanja.

Pošto je i Vučiću jasno da ovaj pritisak nije dovoljan rešio je da primeni strategiju koju primenjuje na KiM od pre nekoliko godina tj. da sve građane koji su na budžetu zaplaši i uceni gubitkom posla. Sve državne ustanove su prepune spiskova i aktivista SNS-a, čak i škole. Svakodnevno dobijamo informacije o tome.

Malo je onih koji imaju hrabrosti da se suprotstave ali je mnogo onih koji namiguju dok pričaju o ovoj temi.

Da li će ova strategija velikog glumca i iluzioniste biti plodotvorna? Videćemo uskoro.


Miroljub Bjelić

član GO Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Miroljub Bjelić