Autorski tekstovi

Boban Trifunović: Kad kap prelije čašu

Boban Trifunović: Kad kap prelije čašu

Vreme je, dakle, da se kaže: „Dosta!“; vreme je da se, zaista, u Srbiji uspostavi demokratija – ili politički poredak u kojem niko neće biti osuđen za svoja politička uverenja, a kamoli zbog njih progonjen, cenzurisan, obespravljen ili fizički povređen.

Kao jedan od najsurovijih načina mučenja, odnosno izvršavanja telesne kazne, jeste kineski metod mučenja kapljicom vode. Osumnjičenom ili osuđeniku, polegnutom na leđa i svezanom, puštala se voda da kaplje u manje-više jednakim razmacima, na isto mesto na čelu. Dok se čoveku ne smuči; dok ga mentalno sasvim ne izrabi.


Društveni i politički život u Srbiji, za vladavine vladajuće koalicije na čelu sa „Srpskom naprednom strankom“, neko bi rekao, i više nego nalikuje ovom nadaleko čuvenom metodu mučenja: svakodnevno su građani Srbije izloženi sistematskoj torturi na nekoliko nivoa – počevši terora državnih institucija, koje neretko ne (smeju da) posluju u skladu sa propisima i pravom, preko terora medija sa nacionalnom frekvencijom, te terora na polju ekonomije i finansija koji se ogleda u neprestanim poskupljenjima svih životnih potrepština, do terora na nivou slobode političkog delovanja, koja se, prevashodno, odnosi na opozicione partije i pokrete.


Vladajuća koalicija je, dosad, puštala vodu da kaplje na čela građana, izrabljivala ih na nebrojano mnogo načina, ali – kap je, međutim, prelila čašu u fizičkom obračunavanju sa strankama opozicije. Premda se fizičko obračunavanje sa političkim neistomišljenicima, ponajpre, pripisuje fašističkom državnom uređenje, takve poredbe nisu najosnovanije u savremenoj atmosferi. Barem naoko, načelno, deklarativno – građani Srbije žive u društvu čije je državno uređenje demokratsko. Sve do danas, kada je, u Kruševcu, napadnut predsednik „Levice Srbije“ i jedan od osnivača „Saveza za Srbiju“, Borko Stefanović, neposredno pre održavanja političke tribine „Saveza“. Napadnuti su, tom prilikom, i Boban Jovanović i Mirko Dimić. Ko god da stoji iza napada – napad svedoči o nesputanosti da se akt poput tog, u demokratskoj državi, počini.


U danima koji su prethodili ovom, za demokratski poredak neprihvatljivom, činu – prekinuta je izložba karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića u biblioteci u Lazarevcu, a sa repertoara pozorišta u Aleksincu uklonjena je predstava u kojoj je trebalo da glumi Sergej Trifunović. Naravno, sva od prethodno pomenutih imena su, u bližoj i daljoj prošlosti, pokazala da prkose vladajućoj koaliciji, a poglavito „Srpskoj naprednoj stranci“. I tada bi se moglo reći da je kap prelila čašu, jer je posredi bilo gušenje svakog vida izražavanja drugačijeg mišljenja – odnosno, mišljenja koje ni naizgled ne ide u prilog radu i politici vlasti i državnog vrha. No, reći ćemo, ipak, da je i to još jedan korak dalje od demokratije, a da je kap prelila čašu – da je vreme da se kaže: „Dosta!“ – jasno je iz napada na političke neistomišljenike. Ponovo, nije važno ko je za napad odgovoran; važno je da se napad dogodio – čime je, nedvosmisleno, pokazano da je nasilje postalo legitiman vid prenošenja poruka.


Vreme je, dakle, da se kaže: „Dosta!“; vreme je da se, zaista, u Srbiji uspostavi demokratija – iliti politički poredak u kojem niko neće biti osuđen za svoja politička uverenja, a kamoli zbog njih progonjen, cenzurisan, obespravljen ili fizički povređen.


Vreme je da se svrgne vladajuća koalicija čije je naličje, i ništa do naličja, demokratsko, a lice sve, samo ne demokratsko. To lice nikako nećemo opisivati. Reči su izlišne, jer danas su o svemu posvedočila dela. Kap je prelila čašu!Boban Trifunović

Omladina Dveri - OO Voždovac

Foto: Fabian Reitmeier / Pexels

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Boban Trifunović