Novosti

Boško Obradović: Da li je Dragan Šutanovac  Vučićev čovek na čelu DS?

Tanjug

Boško Obradović: Da li je Dragan Šutanovac Vučićev čovek na čelu DS?

Da sam na mestu člana DS zabrinuo bih se da li DS na čelu ima Vučićevog čoveka ucenjenog raznim aferama iz prošlosti? Da li je uloga Šutanovca da ovoj vlasti pomogne u sprovođenju svih zadataka njihovih zajedničkih mentora za Zapada, počevši od promene Ustava i izbacivanja Kosova i Metohije iz ustavne preambule do ulaska Srbije u NATO?


Aleksandru Vučiću je potreban saradnik iz „opozicijeˮ za tzv. unutrašnji dijalog o Kosovu i ulazak Srbije u NATO. Našao ih je u Čedomiru Jovanoviću i Nenadu Čanku. Sve mi se više čini i u Draganu Šutanovcu.


Pod vođstvom Dragana Šutanovca DS nekako deluje mnogo manje opoziciono. Kao da Šutanovac spremno sedi na klupi i čeka poziv da uleti u neku sledeću Vučićevu NATO Vladu. To onda nije prava opozicija. Da li mu posebno smetaju Dveri što narod vidi da smo prava opozicija za razliku od DS pod njegovim vođstvom?


Posebno je tužno da izborne rezultate pominje neko ko nije smeo da izađe na predsedničke izbore pod svojim imenom i izmeri podršku građana. Zato smatram da DS može da bude značajna u političkim promena u Srbiji tek kad promeni sebe i ljude koji je neuspešno vode godinama unazad.


Dragan Šutanovac ne želi da shvati da politika Dveri danas pobeđuje širom Evrope. Evropa se promenila. Još samo Dragan Šutanovac i Aleksandar Vučić veruju u EU i slušaju naredbe iz Brisela. To više ne radi nijedna ozbiljna politička opcija u Evropi. Zato je politika Dveri danas mnogo više evropska nego politika DS pod vođstvom Šutanovca koja je zarobljena u komesarskim mantrama Centralnog komiteta iz Brisela.


Ja se ne slažem sa mnogim političkim stavovima DS. Jasno vidim da u suštinskim pitanjima između SNS i DS nema nikakve političke razlike. Da je Šutanovac danas predsednik države i on bi predložio Anu Brnabić za prvu gej premijerku u jugoistočnoj Evropi. To je ta matrica. Zato DS ne sme da kritikuje Anu Brnabić, jer dolazi iz istog ideološkog korpusa i istog koncepta zapadnog mentorstva nad našim političkim liderima kome je i DS dugo služila.


Sve podseća na ideju da se Šutanovac nudi da mnogo bolje služi interesima Zapada nego Vučić i da bi još brže, bolje i jače vodio Srbiju u EU po svaku cenu. Ta ideja je besmislena i nikome ne treba takva opozicija.


Ali, bez obzira na sve naše političke razlike u opoziciji, sada je mnogo važnije da li možemo svi zajedno nešto da uradimo da obezbedimo slobodne medije i slobodne izbore. Dragan Šutanovac kao da ne misli tako. Da li to znači da Dragan Šutanovac radi za vlast?


Dragan Šutanovac mi je oduvek bio politički dalek. Problem je što mi se čini da se Aleksandar Vučić u međuvremenu pretvorio u Dragana Šutanovca, pa više i ne mogu da ih razlikujem.

-

Boško Obradović, predsednik Dveri


Podeli vest: