Autorski tekstovi

Boško Obradović: Mi nismo protiv bilo koga, mi smo Savez ZA Srbiju

Boško Obradović: Mi nismo protiv bilo koga, mi smo Savez ZA Srbiju

Savez za Srbiju je više od dnevne politike i opozicione saradnje, to je pitanje nove političke kulture dijaloga i dogovora u opštem interesu.

Govor predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića na Osnivačkoj skupštini Saveza za Srbiju.

Poštovani prijatelji, dragi i uvaženi gosti,

Savez za Srbiju je najveći opozicioni blok napravljen u poslednjih 15 godina u Srbiji. U tom smislu, Savez je jedan veliki događaj na srpskoj političkoj sceni i predstavlja alternativu ovoj vlasti i novu nadu za mnoge opoziciono orijentisane birače koji već dugo žele političke promene. Od danas građani mogu da biraju između ujedinjene vlasti i ujedinjene opozicije.

 Savez sa Srbiju pred sobom ima tri velika cilja:

  1. Programsku platformu u 30 tačaka koja svedoči da smo - uprkos našim ideološkim i političkim razlikama - postigli opštu saglasnost oko niza veoma značajnih društvenih tema;
  2. Vladu stručnjaka oročenu na godinu dana koja treba da uvede red u ovoj državi, donese sistemske zakone, oslobodi medije i omogući prve slobodne izbore posle Vučićevog pada sa vlasti, a u kojoj neće biti niko od nas prvaka Saveza za Srbiju;
  3. Novu političku kulturu u kojoj normalno razgovaramo iako se razlikujemo i tražimo zajednički dogovor u vezi sa pitanjima od opštenarodnog interesa.


Ovo poslednje može biti i najvažnije za budućnost Srbije: da smanjimo podele u našem društvu, da spojimo tradicionalno i savremeno, da levica i desnica ne idu u ekstrem već budu veoma korisne za društvo i državu, i da više ne suprotstavljamo građansko i nacionalno već da ih složimo u pravcu osnovnog uređenja države. Savez za Srbiju je više od dnevne politike i opozicione saradnje, to je pitanje nove političke kulture dijaloga i dogovora u interesu opšteg dobra.


Zato je Srpski pokret Dveri postao jedan od osnivača Saveza za Srbiju. Duboko verujem da ako nastavimo ovim putem – pobeđujemo, prvo sebe i ono što do sada nije valjalo u nama samima, a onda i ovu katastrofalnu vlast, i donosimo normalnost, pristojnost i boljitak za Srbiju. I to je ta ključna rečca – ZA. Mi nismo protiv bilo koga – mi smo Savez ZA Srbiju!

Hvala Vam!

 

Boško Obradović,

Sava centar, Beograd, 2. septembar 2018.


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Boško Obradović


Boško Obradović rođen je 23. avgusta 1976. godine u Vranićima kod Čačka. Posle završene Gimnazije u Čačku studirao je srbistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao 2002. godine.


Autor je diplomske studije „Miloš Crnjanski i novi nacionalizam” (Hrišćanska misao, Beograd, 2005), za koju je dobio nagradu „Miloš Crnjanski” za najbolju knjigu eseja objavljenu na srpskom jeziku u periodu 2003-2005.


Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. pokrenuo je glasilo studenata srbistike Dveri srpske, koje je vremenom preraslo u jedan od vodećih srpskih časopisa za nacionalnu kulturu i društvena pitanja, iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri.


Bio je jedan je od urednika internet prezentacije www.dverisrpske.com, glavni urednik TV produkcije DVERI SRPSKE, kao i pokretač i menadžer projekata Sabora srpske omladine, Srpske mreže i Svetosavske škole. Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku, gde se od 2012. godine nalazi kao šef odborničke grupe Dveri za život Čačaka, kao najveće opozicone odborničke grupe u Skupštini Grada Čačaka.


Na vanrednim republičkim izborima 2014. godine bio je nosilac liste za republički parlament. Na vanrednim republičkim izborima 2016. bio je jedan od nosilaca izborne liste Dveri – Demokratska stranka Srbije. Nakon izbora, pod njegovim vođstvom, Dveri prvi put u istoriji ulaze u Narodnu skupštinu i formiraju poslaničku grupu sa sedam narodnih poslanika.


Bavi se publicistikom i napisao je više stotina autorskih  tekstova, a u ime Dveri imao je više stotina nastupa na tribinama i medijima širom sveta.


Njegova zbirka izabranih tekstova pod naslovom „Srpski zavet – srpsko nacionalno pitanje danas” doživela je tri izdanja (Srpski sabor Dveri, 2007, 2008, 2010), a knjiga ”Srpska unija” dva izdanja (Catena mundi 2012, 2014). Treća knjiga ”Srpska desnica – pozicija srpske književne desnice 30-tih godina 20.veka” objavljena je 2015. godine, takođe u izdanju Catene mundi.


Oženjen je i otac je četvoro dece. Živi u Čačku. Do stupanja na dužnost predsednika poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, radio je u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu glavnog urednika izdanja.


Na Osnivačkoj skupštini, održanoj 27.juna 2015. u Čačku, Boško Obradović je izabran za prvog Predsednika Srpskog pokreta Dveri konsenzusom glasova delegata iz cele Srbije.