Novosti

Boško Obradović: Ne vidim problem da imam prijatelje Albance

Danas

Boško Obradović: Ne vidim problem da imam prijatelje Albance

Lider pokreta Dveri govori za Danas o odnosu prema manjinama, Rusiji i Kosovu.

Beograd - Nadam se da je slučajnost da mi vi, kao profesionalni novinar, postavljate tako tendenciozno pitanje, komentar je Boška Obradovića na jedno od imejl pitanja Danasa – kako danas gleda na vreme od par godina kada su se sa tribina koje su Dveri organizovale slale poruke koje su, po mnogim ocenama, bile netrpeljive prema nacionalnim, verskim, seksualnim manjima, a neretko su bile klasifikovane i kao poziv na nasilje.

- Na stotinama tribina koje su Dveri organizovale učestvovao je veliki broj srpskih i stranih akademika, intelektualaca, književnika, profesora univerziteta... I nikada se nije dogodilo da je neko pravio spiskove „neistomišljenika" kao što je to radila Sonja Biserko u svojim godišnjim izveštajima; nikada se nije dogodilo da su Dveri organizovale izložbe fotografija u kojima se ruže i vređaju verska ili nacionalna osećanja ogromnog broja građana Srbije, već je to uradila Borka Pavićević u svom Centru za kulturnu dekontaminaciju, u famoznim „danima gej parade", izlažući slike Ecce homo. Nasuprot tome, mi smo nekoliko puta organizovali tribine na kojima su učešće uzimali predstavnici SPC, Rimokatoličke crkve, Islamske zajednice i Jevrejske zajednice u Srbiji. Dveri su tada pokazale, a to radimo i danas, da bez obzira na razlike treba uspostavljati plodotvornu kulturu dijaloga.

-

■ Vaša stranka je, recimo, nakon Parade ponosa, 2010. godine, bila na strani, složićete se, nasilnika, koji su bukvalno porušili Beograd i hteli fizički obračun sa onima koji su došli da podrže taj protest. Opet biste opravdali takvo ponašanje?

- Dveri su uvek bile protiv nasilja; na našim skupovima nikada se nije dogodio nijedan incident. Povodom najavljene gej-parade mi smo odgovorili pozitivnom akcijom organizujući Porodičnu šetnju i promovišući porodične vrednosti. Da li je to, možda, iz vaše perspektive, pogrešno?

Da razjasnimo: gej-parada nije nikakva borba za ljudska prava članova LGBT populacije, već prilika da se određene NVO koje organizuju paradu obogate i da izazivaju tenzije među građanima različitih seksualnih orijentacija kako bi te NVO od svojih finansijera tražile više novca.

Većina građana Srbije, kao i većina članova LGBT zajednice ne podržava rad tih NVO-a i protive se gej-paradama u Srbiji.

-

■ Statistika kaže da u svakom društvu, pa i ovom našem, svaki deseti čovek je homoseksualne orijentacije. Takođe, nauka tvrdi da je homoseksualnost urođena. Zar ne verujete nauci? Ili, i pored toga što većina ne može da bira seksualnost, zalažete se za diskriminaciju onih koji su se jednostavno rodili drugačiji od većine?

- Već treće pitanje se vrti oko jedne drugorazredne teme. Treba da pričamo o prezaduženim porodicama, o poljoprivrednicima kojima kasni isplata subvencija (a u 2016. njihov iznos će biti znatno umanjen), o građanima koji se guše u kreditima koje su uzeli u švajcarskim francima, o lobiju koji hoće da nas natera da jedemo i proizvodimo GMO hranu, o rasprodaji srpskih preduzeća i poljoprivrednog zemljišta...To su teme koje muče građane Srbije! Dveri imaju prava rešenja za sve probleme, mi se borimo za interese svih građana, a u njihovu seksualnu orijentaciju, koja je privatna stvar svakog čoveka, ne ulazimo.

-

■ Jedan od ključnih poluga vaše politike je odbrana Kosova. Kako biste „branili" Kosovo? Poslali biste vojsku tamo? Pokušali biste da zaratite?

- Ne, niko ne želi da ratuje, niti da planira nove ratove. I Dveri i DSS su potpuno složni po tom pitanju. Nažalost, pogrešnom državnom, ja bih rekao antidržavnom politikom, Srbija iz dana u dan gubi suverenitet na Kosovu i Metohiji. Potpisivanje Briselskog sporazuma je samo jedan u nizu poteza te pogubne politike.

Dveri će insistirati na tome da se pitanje KiM pod okrilje UN, kao i na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, po kojoj je KiM definisano kao deo države Srbije. Jedino mudrom politikom, jačanjem države i poštovanjem međunarodnog prava možemo postepeno i na dug rok vraćati suverenitet na KiM.

-

■ Postoji li među Albancima neka ličnost koja zaslužuje vaše poštovanje? Imate li među prijateljima nekoga ko je albanske nacionalnosti?

- U viševekovnoj istoriji odnosa naša dva naroda bilo je dosta primera saradnje i dobrosusedskih odnosa. Od Skenderbega, čija je porodica srpskog porekla i koja je podigla Arbanaški pirg u manastiru Hilandar, pa sve do Esada-paše Toptanija, sa kojim su Nikola Pašić i Vlada Kraljevine Srbije imali izuzetne odnose.

Ipak, od kraja 19. pa kroz čitav 20. vek odnosi naša dva naroda bili su opterećeni kontinuiranim nasiljem koje je vršeno radi ostvarivanja projekta Velike Albanije. Ovakvo stanje traje do danas i ono što ga karakteriše jeste promena geopolitičkih centara moći koji su ga instrumentalizovali radi slabljenja Srbije. Ne vidim nikakav problem u tome da među prijateljima imam ljude albanske nacionalnosti.

-

■ Proevropske političare nazivate izdajnicima. S druge strane, proruski za vas to nisu? Ruski je interes da Srbija ne postane članica NATO, a na evropske integracija ne gleda blagonaklono, iako neće to jasno da kaže.

- Dveri ne koriste takav rečnik, mada je teško pronaći drugu reč za one koji krše Ustav Srbije. Svakako da kritikujemo i dovodimo u pitanje postupke onih proEU političara u Srbiji koji rade u interesu stranih sila i stranih korporacija, a ne u interesu građana Srbije. Legitimno je i ključno je pitanje zašto smo uništili domaći bankarski sistem, ZOP i SDK-a, i pustili strane banke da nas porobe najvećim kamatama u Evropi.

Legitimno i ključno pitanje je zašto smo potpisali SSP, koji je dodatno uništio srpsku privredu koja je bila posrnula zbog sankcija i bombardovanja od strane NATO-a, kome streme neki naši političari.

Legitimno je i ključno pitanje zašto idemo u EU koja se raspada i koja nas godinama ucenjuje. Pitanja ulaska Srbije u NATO mora da se reši na referendumu, kao najvećoj demokratskoj tekovini jednog naroda, a ne da se potura na usvajanje Narodnoj skupštini, koja je bila pred raspuštanjem, bez ikakve javne rasprave.

Normalno je da Rusi imaju svoje interese, Amerikanci svoje, Nemačka i Britanija svoje... Srpski pokret Dveri zastupa isključivo srpske interese.

-

■ Da li vam pristižu donacije iz Rusije?

- Vi očigledno postavljate pitanje naviknuti da su u poslednjih 20-ak godina nekim strankama „pristizale donacije" iz SAD, pa mislite da je „prirodno" da i nama „pristižu donacije" iz Rusije. Ne, Dverima nikada nisu „pristizale donacije" iz Rusije i neće nam pristizati. Zakonom je političkim organizacijama zabranjeno da primaju donacije iz inostranstva.

-

■ Mislite li da je to što je Ratko Mladić učinio u Srebrenici nešto čime bi građani Srbije trebalo da se ponose?

- General Mladić je čovek koji je sve svoje vojničko znanje uložio u odbranu srpskog naroda. Ugled među svojim saborcima i narodom stekao je i činjenicom da je jedinicama komandovao sa prve borbene linije, deleći sudbinu vojske i naroda. Svi zločini koji su se dogodili u bratunačkom i srebreničkom kraju od 1992. do 1995, dakle i zločini muslimana nad Srbima i zločini Srba nad muslimanima, ne služe na ponos ni Srbima, ni muslimanima. Oni koji su zločine činili treba za te zločine i da odgovaraju. Jedino nas potpuna istina može osloboditi, sa krajnjim ciljem da ljudi sa ovih prostora žive u miru. Mnogo je neprijatelja sa strane koji su imali i još uvek imaju za cilj da zavade Srbe i muslimane. Ni mi, a ni oni, ne treba da budemo marionete u tuđim rukama.

Haški tribunal je u funkciji sprovođenja interesa tih „tuđih ruku". Donoseći sramne oslobađajuće presude protiv Nasera Orića, Gotovine, Haradinaja i drugih, kao i zbog ogromnog broja kršenja ljudskih prava zatočenih Srba, Haški tribunal je diskreditovao sebe kao pravnu instituciju. Zbog toga ćemo mukotrpan put pomirenja naša dva naroda morati da tražimo sami, međusobno, svesni njegove neophodnosti, za šta će nam trebati mnogo mudrosti, strpljenja i razumevanja.

-

Snežana Čongradin

Izvor: Danas (23.03.2016.)


Podeli vest: