Novosti

Boško Obradović: Nije prijateljstvo ako ti neko otima deo državne teritorije i eksploatiše tvoja prirodna i privredna bogatstva

Profimedia

Boško Obradović: Nije prijateljstvo ako ti neko otima deo državne teritorije i eksploatiše tvoja prirodna i privredna bogatstva

Komentar na dvodnevnu posetu francuskog predsednika Makrona Srbiji

Apsolutno sam otvoren i raspoložen za resetovanje i poboljšanje odnosa sa našim nekadašnjim zapadnim saveznicima iz vremena Prvog i Drugog svetskog rata, poput Francuske ili SAD. Uprkos njihovom učestvovanju u NATO bombardovanju Republike Srpske 1995, i Srbije i Crne Gore 1999. godine, uvek postoji prostor da se vratimo na vreme savezništva.


   Istoriju naših diplomatskih odnosa ne treba posmatrati samo u svetlu poslednjih 30 godina kada su oni uvek stajali na strani suprotnoj od pozicije Srbije i zajedno sa drugim zapadnim državama učestvovali u bombardovanju naše zemlje i okupaciji KiM. Postoji i bogata istorija savezničkih odnosa pre toga, iz vremena Prvog i Drugog svetskog rata. Nama velike zapadne države ne treba da budu neprijatelji i moramo da otkrijemo kada smo i kako od saveznika postali neprijatelji i da klatno naših odnosa vratimo na stranu savezništva. Srbi su najveći narod i država na Balkanu i pitanje je kako su između nas i Hitlerovih saveznika iz Drugog svetskog rata na Balkanu -  izabrali njih. Treba da učinimo sve što je do nas da se to promeni, ali za prijateljstvo i savezništvo među narodima i državama su potrebne dve strane.


Sadašnja spoljna politika Srbije služi izgleda samo da bi američke, francuske, nemačke, ruske ili kineske firme dobile unosne poslove u Srbiji i eksploatisale naša prirodna i privredna bogatstva. To nije u našem ekonomskom interesu, već isključivo u službi očuvanja aktuelne vlasti. Ako nas svako milovanje po glavi našeg predsednika od strane svetskih državnika košta u našoj rudi, vodi, zemlji, infrastrukturi ili novim finansijskim zaduženjima, onda je to za nas preskupo i nije u našem nacionalnom i državnom interesu.


Nije prijateljstvo ako ti neko otima deo državne teritorije i eksploatiše tvoja prirodna i privredna bogatstva. Mi smo veoma zainteresovani za obnovu starog prijateljstva i savezništva, ali ne i za kolonijalni status Srbije kojoj se otima deo teritorije i drugi nacionalni resursi. Onako kako je nesrećni narod, doveden autobusima na silu da prisustvuje još jednoj samopromociji predsednika Srbije, na Kalemegdanu aplaudirao Makronovim rečima o dve države – Srbiji i Kosovu – tako očito Vučić zamišlja da sprovede ideju priznanja nezavisnosti Kosova i razgraničenja između dve nezavisne države, a da za to dobije aplauz. Od kada se aplaudira za izdaju i veleizdaju?


 


Info služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.