Novosti

Boško Obradović: Posle 3 godine novog Saziva u Skupštini nikad gore

Boško Obradović: Posle 3 godine novog Saziva u Skupštini nikad gore

Na vanrednoj konferenciji za medije u Narodnoj skupštini predsednik Dveri Boško Obradović podsetio da se navršilo 6 meseci od prvog protesta u Beogradu i 3 godine od početka novog saziva Skupštine.

On je ukazao na to da je izveštaj Evropske komisije potvrdio da su svi zahtevi protesta 1 od 5 miliona apsolutno opravdani i da je sve ono zbog čega građani pola godine protestuju potvrđeno izveštajem Evropske komisije. Obradović je takođe naglasio da je danas Stručni tim protesta imao konferenciju za medije na kojoj je predstavio preporuke o fer i poštenim izbornim uslovima i uspostavljanju političkog dijaloga.


„Prva stvar je ostavka ministra kulture koji je apsolutno najodgovorniji za ukidanje medijskih sloboda u Srbiji. Druga važna stvar jesu promene u Savetu REM-a i izbor novih članova REM-a za šta je itekako nadležna Narodna skupština, a nakon toga i redovna javna slušanja ovde u domu Narodne skupštine na temu rada REM-a, ja bih dodao i posebne sednice Narodne skupštine na kojima bi se govorilo o godišnjem izveštaju rada REM-a i javnih servisa“, rekao je Obradović i dodao da je bitna preporuka Stručnog tima i Nadzorni odbor Narodne skupštine koji bi nadzirao izborne procese.


Obradović je rekao da posle 30 godina višestranačja u Srbiji, građani se bore za elementarne demokratske vrednosti kao što su sloboda medija, fer i pošteni izbori i normalna parlamentarna debata.


„Zar je moguće da vlast izbegava direktan i normalan razgovor na svim nivoima? Na medijima, u Parlamentu ili na bilo kom drugom mestu, a jedini način za izlazak iz ove ogromne političke krize u kojoj se nalazimo i koja je rezultirala šestomesečnim protestima u više od 100 gradova i opština u Srbiji, ovakvim izveštajem Evropske komoisije i ovakvim preporukama Stručnog tima jeste elementarna politička debata“, naglasio je Obradović.


On je na kraju pozvao sve građane da 8. juna izađu na proteste koji će se održati više desetina gradova u Srbiji, gde će se obeležiti 6 meseci od prvog protesta u Beogradu.


 

Info služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.