Novosti

Boško Obradović: Propast srpske prosvete

Boško Obradović: Propast srpske prosvete

Govoreći o stanju u prosveti, što je uvek aktuelna tema, a sada posebno zbog zakona koji se donose, predsednik Dveri je istakao da ova vlast nastavlja trend loših reformi obrazovanja uvezenih iz inostranstva bez ikakvog kritičkog promišljanja i prilagođavanja našim uslovima i potrebama.

„Jedna takva reforma je i uvođenje dualnog obrazovanja, prvo u srednjoškolsko a sada i u visokoškolsko obrazovanje što se predviđa Zakonom o dualnom obrazovanju u visokom obrazovanju. Dualno obrazovanje zvuči kao dobra ideja, ali ovde su mnoge dobre ideje poput privatnih fakulteta po ugledu na one u inostranstvu ili uvođenja Bolonjskog sistema, potpuno pogrešno primenjene. Tako smo umesto jakih privatnih fakulteta dobili ustanove za kupovinu i pranje diploma, a umesto sistema koji bi uveo red u visoko obrazovanje, dobili novi haos. Zato je potrebna šira diskusija o predloženom zakonu i mogućim posledicama i zloupotrebama prilikom njegove primene“ – ističe Obradović. On ukazuje da bez adekvatne kontrole, ovaj zakon pruža mogućnost da se „nečiji sinovi i rođaci lakše provuku do diplome, jer predviđa da student može pola studentskih radnih sati da provede kod poslodavca koji može biti i njegov otac“. Takođe ukazuje na to da je mogući neželjeni efekat ovog zakona „besplatna, odnosno simbolično plaćena radna snaga koju dobija poslodavac, a za studenta volontiranje sa minimalno stečenim praktičnim znanjima koja bi zaista njemu koristila, a ne poslodavcu“.


Predsednik Dveri je istakao da je visoko školstvo u Srbiji opterećeno brojnim problemima od kupljenih diploma, lažnih diploma i doktorata, do nedavnog pada Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi.


„Upravo zato sam protiv bilo kakvog eksperimentisanja dok se postojeći problemi ne reše. Mi imamo situaciju u kojoj jedan od najcitiranijih srpskih naučnika, genetičar Miodrag Stojković, napusti Srbiju, situaciju u kojoj se iseljavaju mladi i obrazovani, a akademska elita je umrtvljena i ućutkana. Dok se ta situacija i postojeći problemi ne reše, svaki zakon u ovoj oblasti treba donositi sa posebnom pažnjom što ova vlast ne radi.“ – rekao je predsednik Dveri.

 


Info služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.