Novosti

Boško Obradović za Blic: Svima nam je dosta političkog pozorišta

M. Đoković, RAS Srbija

Boško Obradović za Blic: Svima nam je dosta političkog pozorišta

Došli smo u situaciju da ne znamo gde se završava politika, a počinje kriminal. Korupcija je u srcu državnog sistema, a pljačka i kriminal su deo Vučićevog najbližeg okruženja, kaže u intervjuu za “Blic“ lider Dveri Boško Obradović.


Predsednik pokreta Dveri i predsednički kandidat u priči za “Blic“ kaže da je on čovek kog je Srbija čekala 26 godina, jer je drugačiji, iza sebe nema afere, nije kupio diplome i dolazi iz naroda.


 


Na čemu ćete bazirati predsedničku kampanju i ko će je finansirati?


Sredstva koja svi predsednički kandidati dobijaju od države biće nam jedini izvor finansiranja kampanje. Biće skromna, ali kreativna. Ja sam predsednički kandidat poštene i pristojne Srbije, koja više ne može da trpi lažna obećanja i glumatanja vlasti, koja hoće da naše vrednosti, naša privreda, naše selo i poljoprivreda, naše porodice dođu na prvo mestu u društvu, a interesi MMF-a, EU i NATO malo u drugi plan. Moja poruka je jasna: Neću da budem član mafije, neću da služim tuđim interesima. Biću srpski predsednik.


 


Prema poslednjem istraživanju „Ipsos stratedžik marketinga“, imate podršku 3,7 odsto birača, što je manje nego u decembru. Zašto je to tako?


Varijacija narodne poslovice glasi: „Ne veruj Vučiću i njegovim istraživanjima ni kad ti darove nosi“. Biću najveće pozitivno iznenađenje na predsedničkim izborima.


 


Šta je vaš cilj na izborima? Kako komentarišete činjenicu da će se drugi krug, ako ga bude, održati na Vaskrs?


Ovo je prilika da Srbija dobije novu politiku koja danas pobeđuje širom Evrope i sveta i da i kod nas dođe do smene političkih generacija. Ja sam predvodnik nove generacije srpskih političara za modernu Srbiju 21. veka. Vaskrs ove godine imaće tu političku simboličku poruku.


 


Da li su notari neophodni Srbiji i koliko je njihova uloga značajna?


Trenutno je njihova uloga da otežaju proces prikupljanja potpisa građana za predsedničke kandidature, čime je suspendovan i deo Zakona o izboru predsednika u čl. 10 u kojem stoji da sudski overitelji overavaju potpise. To govori koliko je bahata vlast i koliko urušava sve institucije države. To nas neće sprečiti i skupićemo potpise za moju kandidaturu i uz represalije sistema jer imam veliko uporište u narodu. Vučić bi najviše voleo da sam učestvuje na izborima. Mislim da nam je svima dosta Vučićevog političkog pozorišta.


 


Kako komentarišete odluku predsednice Skupštine Maje Gojković da prekine rad parlamenta sve dok Srbija ne izabere predsednika? Da li je do sada bilo političke zloupotrebe Skupštine?


To je Vučićeva odluka. Maja Gojković je nebitna i ništa se ne pita. Svi njegovi saradnici su toliko loši i bledi, da je pravo čudo kako bilo šta funkcioniše u ovoj zemlji. Vučiću smeta jedino preostalo mesto na kojem uopšte može da se čuje glas opozicije, a to je Narodna skupština. Ne može da izdrži ni reč kritike. Srbija ne sme da se pretvori u taoca despotizma jednog čoveka. Pozivam građane da se oslobode tog straha od Vučića i on može da padne sa vlasti. Nije Vučić država! Sve će mnogo bolje funkcionisati bez njega na vlasti. Ne dam na sebe i ne dam na Srbiju!


 


Da li ste mogli da zamislite 1999, kada ste osnovali stranku, da ćete se na punoletstvo Dveri boriti protiv manje-više istih ljudi na vlasti?


Postojanje Dveri 18 godina dokaz je da nismo ni projekat stranih ambasada ni centara moći, već da smo autentičan pokret koji je stasavao od studentskog časopisa do parlamentarne stranke. Svi su isti na srpskoj političkoj sceni već predugo. Vlast hrani samu sebe. Prilika je da menjamo mnogo toga nabolje. Vučić nikada ništa nije radio, 25 godina živi od politike. I sad je kandidat za predsednika, iako je javno rekao da se neće kandidovati. Šta je sledeće: da bude kandidat za maršala ili da menjamo Ustav i da ga proglasimo doživotnim predsednikom?! Došli smo u situaciju da ne znamo gde se završava politika, a počinje kriminal. Korupcija je u srcu državnog sistema, a pljačka i kriminal su deo Vučićevog najbližeg okruženja.


 


Ja sam prava opozicija


Ako ne uđete u drugi krug, da li ćete podržati nekog kandidata i koga?


Ulazim u drugi krug jer sam prava opozicija, za razliku od Šešelja, Čede i Čanka, i predstavljam građane Srbije koji su protiv ulaska Srbije u EU, a politički jedini nudim promenu politike, za razliku od Jeremića i Jankovića koji nastavljaju Tadićevu i Vučićevu politiku da EU nema alternativu.


 


Izvor: BlicPodeli vest: