Novosti

Boško Obradović: Za Srbiju je najbolji austrijski scenario

Boško Obradović: Za Srbiju je najbolji austrijski scenario

Od svih scenarija za rešenje domaće političke krize koji su se pominjali u medijima do sada, od ukrajinskog preko makedonskog do turskog, najbolji je - austrijski. Posle samo jedne afere potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova pala je čitava Vlada Austrije, a predsednik Ustavnog suda je dobio mandat da vodi Vladu u prelaznom periodu do izbora.

U Srbiji su se za samo 10 dana desile četiri krupne afere na ministarskom nivou: ministar Nedimović je rekao da nema opasnosti od poplava, a poplave su ponovo napravile ogromnu štetu; ministar Šarčević je rekao da neće biti problema sa upisom u srednje škole, a maturski ispit iz matematike je ponovo provaljen, i to na mestu gde je sam ministar rekao da je apsolutno zaštićeno sve; ministar Lončar je označen kao saradnik dva mafijaška kartela od strane nekadašnjeg načelnika Uprave kriminalističke policije, dok se za potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova pojavila krupna afera da ne samo ima plagirani doktorat nego i kupljenu fakultetsku diplomu, tj. da fakultet nikada nije ni završio, a postao je doktor nauka.​


Sve ovo su alarmantni razlozi da ne samo pomenuti ministri, kao i oni sa neraščišćenim aferama kao što su Dačić i Vulin, podnesu ostavke već da padne cela Vlada Srbije. Jedino logično rešenje - po uzoru na primer dobre prakse iz Austrije - jeste da se formira prelazna Vlada sastavljena od nestranačkih ličnosti i da se na proleće iduće godine ide na izbore na svim nivoima, računajući isti scenario i za vanredne gradske izbore u Beogradu zbog kolapsa u čitavoj prestonici. Ključni preduslov da ovi izboru budu slobodni jeste da odmah budu oslobođeni mediji za debatu između vlasti i opozicije. A onda - uz ostale fer i poštene izborne uslove -​ neka bolji pobedi.


Ako aktuelna vlast i posle svega nije spremna da krene putem austrijskog scenarija - to onda znači da je rešena da brani svoj opstanak po svaku cenu, a to nas vodi u krupnu društvenu nestabilnost. Vlast mora da bude svesna da izbegavanje mirnog razrešenja sadašnje političke krize vodi u građanske nemire i sukobe i da se političke promene ne mogu zaustaviti, posebno ne uz pomoć kriminalaca-batinaša. U tom slučaju, svaki narodni otpor je legitiman i vlastima će suditi ulica jer se ova režimska propaganda, strahovlada, kriminal i korupcija više trpeti ne mogu.​

 


Info služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.