Autorski tekstovi

Boško Obradović: Zašto su Dveri ušle u predizbornu saradnju sa „Dosta je bilo“

Boško Obradović: Zašto su Dveri ušle u predizbornu saradnju sa „Dosta je bilo“

Pismo biračima Dveri u susret beogradskim izborima 2018.

Najčešće pitanje koje dobijam ovih dana jeste zašto je Srpski pokret Dveri ušao u predizbornu saradnju sa Pokretom „Dosta je bilo“ na lokalnim izborima u Beogradu, s obzirom da među nama postoje određene ideološke i političke razlike? Evo 10 razloga koji su nas rukovodili u ovoj odluci:          


1.      I Dveri i „Dosta je bilo“ su iskrena i prava opozicija. Dokazali smo se svojim nastupima u Narodnoj skupštini i ljudi u nama vide istinsku opoziciju. Ne može biti slučajno da su predsednici poslaničkih grupa Dveri i „Dosta je bilo“ jedina dva šefa opozicije u Skupštini koja su se našla na udaru vlasti i isključena sa skupštinskih zasedanja. Ako ste opozicionar i dvoumite za koga da glasate – pogledajte samo čiji govori u Skupštini najviše nerviraju Vučića i naprednjake.


2.      Ni jedan ni drugi pokret nikada nije bio na vlasti i samim tim predstavljamo alternativu i sadašnjem i bivšem režimu. Za sve one birače koji su protiv sadašnje vlasti, ali ne žele ni povratak na staro – sada postoji izbor. Ovo je veoma važno jer se ovim ruši dosadašnji politički sistem oličen u nameštenom špilu karata gde su sve kombinacije unapred dogovorene i gde slobodnog izbora zapravo nema.


3.      Ovom saradnjom izgrađuje se snažan treći pol srpske političke scene i birači ne moraju uvek da biraju između istih već imaju mogućnost da glasaju i za nekog drugog, odnosno za nekog trećeg. Time se izbegava začarani politički krug u kome se vrtimo decenijama unazad i otvara prostor za istinske političke promene i uvođenje kontrolnog mehanizma i za jedne i za druge koji su do sada bili na vlasti.


4.      Ovom predizbornom koalicijom napadamo dvocifren rezultat i postajemo najjača opoziciona izborna lista koja može presudno da utiče na formiranje nove gradske vlasti u Beogradu posle izbora.


5.      Mi izlazimo zajedno na beogradske izbore stavljajući u prvi plan borbu protiv kriminala, korupcije i partokratije, i pozivajući na odgovornost sve državne službenike koji su se ogrešili o zakon: sve kupljene diplome, partijske direktore, kumovske i burazerske šeme i kombinacije za pranje para. Ovo je najvažnije državno pitanje od republičkog do lokalnog nivoa, jer dok ne kažemo „STOP LOPOVIMA“ i ne zaustavimo pljačku - u Srbiji ne može i neće biti boljitka.


6.      Ono što je posebno važno, mi delimo i zajedničke stavove po ključnim nacionalnim i državnim pitanjima kao što su odnos prema KiM i NATO. Oba pokreta su protiv lažnog Vučićevog dijaloga o KiM, protivimo se priznanju nezavisnog Kosova i promeni Ustava kojom bi se izbacila preambula o KiM kao sastavnom delu Srbije. Takođe, i Dveri i „Dosta je bilo“ su protiv ulaska Srbije u NATO.


7.      Svi oni opoziciono orijentisani Beograđani koji žele da budu sigurni da njihov glas posle izbora neće otići Vučiću imaju naše potpise da posle izbora nećemo praviti dogovore sa SNS. Ovo je veoma važna garancija da njihov opozicioni glas neće propasti i otići na drugu stranu. Takođe, ova koalicija je garant da nijedan opozicioni glas neće ostati ispod cenzusa i po sadašnjem izbornom sistemu opet završiti kod Vučića.


8.      Imamo veoma sličan program za grad Beograd: porodična politika koja se tiče, između ostalog, besplatnih udžbenika za sve đake u Beogradu i posebnih porodičnih kartica za popuste za troje i više dece, zatim ukidanje BUS PLUS sistema i pojeftinjenje gradskog prevoza, smanjenje poreza na imovinu i dodatno oporezivanje neizgrađenog građevinskog zemljišta kao osnova za punjenje gradske kase, zaustavljanje divlje gradnje i urbanističkog haosa, ulaganje u domaću privredu i poljoprivredu...


9.      Sve naše ideološke i političke razlike ostaju. Niko se ne odriče svojih stavova koji su različiti. Ovo su lokalni, a ne republički izbori. Naši birači nemaju razloga za brigu da će se bilo Dveri bilo „Dosta je bilo“ odreći svoje politike po pitanjima koja su za njih bitna. Naprotiv, ostajemo čvrsto pri svim svojim uverenjima, ali pokazujemo i da znamo da sarađujemo kada je u pitanju opšte dobro.


10.  Ovo je poštena ponuda. To smo mi. Znate naš program, gledali ste naše nastupe, imate naša konkretna obećanja. Nema laži, nema prevare, nema foliranja, nema saradnje sa vlašću. Znate da ih se ne plašimo i da smo hrabro udarili u srce kriminalnog sistema vlasti. Takvi su vam odbornici potrebni i u skupštini grada Beograda. Za nas nije sporna saradnja sa opozicijom posle izbora kako bi se srušila vlast Aleksandra Vučića, Siniše Malog i Gorana Vesića, ali ne da bi sve ostalo isto, već da bi se konačno nešto promenilo. Ova izborna lista Dveri-„Dosta je bilo“ vam to garantuje. Mi ćemo biti kontrolni mehanizam da nova vlast neće biti povratak na staro, već zaista nova i drugačija vlast i od sadašnje i od prethodne, a to je ono što je najviše potrebno Beograđanima.


Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Boško Obradović


Boško Obradović rođen je 23. avgusta 1976. godine u Vranićima kod Čačka. Posle završene Gimnazije u Čačku studirao je srbistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao 2002. godine.


Autor je diplomske studije „Miloš Crnjanski i novi nacionalizam” (Hrišćanska misao, Beograd, 2005), za koju je dobio nagradu „Miloš Crnjanski” za najbolju knjigu eseja objavljenu na srpskom jeziku u periodu 2003-2005.


Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. pokrenuo je glasilo studenata srbistike Dveri srpske, koje je vremenom preraslo u jedan od vodećih srpskih časopisa za nacionalnu kulturu i društvena pitanja, iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri.


Bio je jedan je od urednika internet prezentacije www.dverisrpske.com, glavni urednik TV produkcije DVERI SRPSKE, kao i pokretač i menadžer projekata Sabora srpske omladine, Srpske mreže i Svetosavske škole. Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku, gde se od 2012. godine nalazi kao šef odborničke grupe Dveri za život Čačaka, kao najveće opozicone odborničke grupe u Skupštini Grada Čačaka.


Na vanrednim republičkim izborima 2014. godine bio je nosilac liste za republički parlament. Na vanrednim republičkim izborima 2016. bio je jedan od nosilaca izborne liste Dveri – Demokratska stranka Srbije. Nakon izbora, pod njegovim vođstvom, Dveri prvi put u istoriji ulaze u Narodnu skupštinu i formiraju poslaničku grupu sa sedam narodnih poslanika.


Bavi se publicistikom i napisao je više stotina autorskih  tekstova, a u ime Dveri imao je više stotina nastupa na tribinama i medijima širom sveta.


Njegova zbirka izabranih tekstova pod naslovom „Srpski zavet – srpsko nacionalno pitanje danas” doživela je tri izdanja (Srpski sabor Dveri, 2007, 2008, 2010), a knjiga ”Srpska unija” dva izdanja (Catena mundi 2012, 2014). Treća knjiga ”Srpska desnica – pozicija srpske književne desnice 30-tih godina 20.veka” objavljena je 2015. godine, takođe u izdanju Catene mundi.


Oženjen je i otac je četvoro dece. Živi u Čačku. Do stupanja na dužnost predsednika poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, radio je u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu glavnog urednika izdanja.


Na Osnivačkoj skupštini, održanoj 27.juna 2015. u Čačku, Boško Obradović je izabran za prvog Predsednika Srpskog pokreta Dveri konsenzusom glasova delegata iz cele Srbije.