Briga o porodici

porodica1

Положај породице у Србији је данас лошији него икада. Као последица недовољне бриге државе и друштва, породице у Србији су у великој духовној, економској, здравственој, моралној, културној и образовној кризи и на удару нових антипородичних идеологија, што за последицу има кризу друштва у целини. Преживљавамо демографску катастрофу: број грађана Србије сваке године је мањи за 35.000 становника. Недостаје политичка воља да се породица врати где јој је и место – на прво место, у центар друштвене и политичке одговорности.

Шта ће Двери урадити?

Ministarstvo za brigu o porodici
Образоваћемо Министарство за бригу о породици и Национални савет за популациону политику; Народна Скупштина ће усвојити Националну стратегију популационог развоја.
Закон о заштити презадужених породица
Донећемо Закон о заштити презадужених породица, који ће онемогућити одузимање породичног дома.
Podsticaj i pomoć povratnicima na selo
За породице које хоће да се врате на село увешћемо подстицај од 10.000 евра бесповратно, као и додељивање обрадивог земљишта на коришћење.
Мајчински капитал
Породице са више деце добиће мајчински капитал: бесплатну земљу и државну помоћ за изградњу куће.
Заштита права родитеља
Заштитићемо право родитеља да слободно одлучују о образовању и васпитању своје деце.
Спречавање дискриминације жена
Кривично ћемо гонити све послодавце који врше дискриминацију жена при запошљавању на основу брачног статуса и у зависности од броја постојеће или планиране деце.
Материнство као занимање
За сваку незапослену мајку која је родила троје и више деце следује национална пензија. Материнство ће имати статус занимања.
Стратегија борбе против беле куге
Народна Скупштина ће усвојити Националну стратегију популационог развоја.
Додатна новчана помоћ породицама
Повећаћемо дечији додатак, укинућемо порез на дечије потрепштине, увећаћемо надокнаде за породиљско одсуство и матерински додатак, увешћемо флексибилно радно време за мајке са више деце.
Подизање свести о значају породице
Као један од приоритета политике поставићемо подизање свести о значају породице, мајчинства, очинства, детињства, трудноће и лепоте детета у мајчином стомаку.
Конкретна помоћ самохраним породицама
Решићемо егзистенцијалне проблеме са којима се суочавају самохране породице – породице у којима ниједан члан није запослен.
Забрана промоције хомосексуализма
Забранићемо промоцију хомосексуализма малолетним лицима и борићемо се против антипородичних идеологија.
Упознавање са последицама абортуса
У средствима масовног информисања покренућемо кампању упознавања становништва са животом детета у пренаталном периоду, као и са последицама абортуса по живот и здравље нерођене деце, мајки, очева и породице у целини.
Посебна брига за старе
Бесплатна геронтолошка и волонтерска омладинска служба на терену бринуће за ваше најстарије чланове породице, посебно старачка и самачка домаћинства.