Novosti

Bez jakog seljaka nema jake Srbije

Sremske novine

Bez jakog seljaka nema jake Srbije

O stanju u agraru, načinima kako može da se poboljša položaj seljaka, merama koje će Srpski pokret Dveri sporovesti, a koje su od strateškog značaja za oživljavanje sela i programu za poljoprivredu ove stranke, kao i o očekivanjima od formiranog Saveza za Srbiju u Sremskoj Mitrovici, za „Sremske novine“ govorili su Dragana Milićević, okružni koordinator Srpskog pokreta Dveri za Srem i član Poljoprivrednog saveta te stranke i Igor Skuratović, administrator Gradskog odbora Dveri Sremska Mitrovica i član stranačkog Saveta za poljoprivredu.

SN: Kakvo je po Vašem mišljenju današnje stanje u agraru?

- Smatram da je stanje u poljoprivredi značajno narušeno proteklih dvadeset i pet godina, sa tendencijom pada. Jedan od osnovnih razloga za to leži u tome što Srbija nema ozbiljnu strategiju razvoja poljoprivrede. Ona se menja kako se menjaju ministri poljoprivrede, a njihova strategija može se nazvati kultnim nazivom domaće serije „Selo gori, a ministar se češlja“. Preko niskih cena proizvoda i visokih inputa iz industrije crpi se dohodak iz poljoprivrede. Stoga ona ne može da reprodukuje proizvodnju u punom kapacitetu, niti proizvođač može da obezbedi dohodak približan dohotku u ostalim granama privrede. To je dovelo do potpunog kraha poljoprivrede i masovnih migracija iz sela u gradove, kao i demografsko pražnjenje čitavih poljoprivrednih područja, a znamo da bez stanovništva i radne snage nema ni poljoprivredne proizvodnje - kaže Dragana Milićević.


 

SN: Šta će Dveri uraditi da poboljšaju položaj seljaka?

- U proteklom periodu vladavine sadašnje koalicije stranaka na vlasti država uopšte nije bila pokretač agrara niti se time bavila. To su sve bile intervencije ad hok, a osnovne činjenice su potpuno zanemarene. Postojeći podsticaji za poljoprivredu su mizerni, a cene energenata i inputi su katastrofalno visoki. Osnova programa za poljoprivredu Srpskog pokreta Dveri se bazira na tome da mora da zaživi porodična politika, a to ne može da se desi bez vraćanja zemlje i vraćanja ruralnom razvoju. Stanovništvo koje je otišlo u grad, treba da se vrati na selo. Država mora postati pokretač razvoja celokupnog agrarnog ambijenta jer poljoprivreda mora da postane jedna od najprofitabilnijih grana privrede. U tom smislu Dveri će povećati budžetska odvajanja za poljoprivredu, koja su u ovom trenutku sramno mala. Sav novac koji se odvaja za stranog investitora biće preusmeren u domaću proizvodnju. Obnovićemo zadrugarstvo jer je to ključni oslonac sigurnosti domaćem proizvođaču. Povoljno kreditiranje i garancije da će biti otkupljeni ponuđeni viškovi i formiranje agrarne banke Srbije su samo neke od mera koje će Dveri sporovesti, a koje su od strateškog značaja za oživljavanje sela – kaže Igor Skuratović.

 


SN: Šta očekujete od formiranog Saveza za Srbiju u Sremskoj Mitrovici?

- Savez za Srbiju je nužno zlo u ovom trenutku i najači opozicioni savez koji je bio logičan da se formira u ovom trenutku, pa je bilo i razumnjivo da se to isto desi i na lokalu. Od Saveza se dosta očekuje u Sremskoj Mitrovici. Očekujemo potpuno ukidanje stranačkog zapošljavanja, kao i da naši sugrađani prepoznaju, da kao što i zaslužuju imaju alternativu i nadu, da u Sremskoj Mitrovici može doći do promena. Mi se nismo okupili da bismo smenili vlast u Sremskoj Mitrovici, već da bismo smenili politiku poniženja svih građana, naših komšija, prijatelja i porodica. Prešli smo sa reči na dela i dogovorili se oko zajedničkih tačaka i zajedničke borbe za normalan život svih naših sugrađana – ovako Igor Skuratović objašnjava očekivanja od formiranog Saveza za Srbiju u Sremskoj Mitrovici.

 


SN: Otkud Dveri u Savezu?

- Dveri su jedni od osnivača Saveza, i ako pažljivo pročitate svih trideset tačaka programa Saveza primetićete da je to u stvari program i politika Dveri. Borba protiv politike siromaštva koju sprovodi aktuelna vlast, slobodni izbori, nezavisni mediji, investiranje u domaću privredu, mere za podsticaj nataliteta i podršku porodicama, ispitivanja porekla imovine i pitanje Kosova i Metohije. Tu nema mesta ideološkim razlikama, to su pitanja koja se tiču svih nas. Upravo to daje nadu da u Sremskoj Mitrovici, kao i u celoj Srbiji može doći do promena – ističe Dragana Milićević.

 


SN: Šta biste poručili građanima Srema i Sremske Mitrovice?

- Najpre bih da im poželim srećne predstojeće praznike i da ih provedu u miru i blagostanju sa svojim porodicama. Želim im da se oslobode straha i shvate da je svaka vlast promenljiva i mora biti u službi građana. Zato ih pozivam da nam se priključe da zajedno vratimo život u svoje ruke – kaže Dragana Milićević.


- Nada postoji, kao i veliki potencijal i velika snaga za promenu. U Sremskoj Mitrovici vlast sigurno treba da se menja, a takođe treba da se poveća i medijski prostor u lokalu. Svima nam je u cilju da u narednom periodu u Mitrovici treba da se živi bolje i da se gradu vrati stari sjaj koji je imao 80-ih godina kada je bio veliki industrijski i vrlo cenjen grad sa više hiljada radnika, što danas nije slučaj.

 


Izvor: Sremske novine (27. str.), 26. decembar 2018.


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.