Novosti

Boško Obradović: Naša vlast nije normalna: može dijalog sa Tačijem u Berlinu – a ne može sa opozicijom u Srbiji?

Zoran Ilić / RAS Srbija

Boško Obradović: Naša vlast nije normalna: može dijalog sa Tačijem u Berlinu – a ne može sa opozicijom u Srbiji?

Kao odgovor na političku krizu opozicija predlaže dijalog – vlast ga odbija. Vlast je protiv razgovara i sa liderima opozicije, i sa bilo kojom drugom političkom delegacijom opozicije, kao i sa nezavisnim stručnjacima koji su nestranačke ličnosti. Normalnog dijaloga odavno nema ni u Narodnoj skupštini ni u medijima. Da li je onda naša vlast normalna? I kako se na drugi način uopšte može rešiti politička kriza?

Vlast se nada da ćemo prestati sa protestima, da ćemo se umoriti i odustati od naših opravdanih zahteva za slobodu medija i fer i poštene izbore. Građani su pokazali da nema odustajanja jer protestuju već pet meseci u više od 100 gradova i opština u Srbiji. Jasno je da ovo nije trka na 100 metara već politički maraton i da samo treba izdržati. Ako vlast ne želi dijalog – onda je sama izabrala ulicu za nastavak naših razgovora i dogovora. I već u subotu, 4. maja nastavlja se veliki beogradski protest koji se ovoga puta završava formiranjem Slobodne zone ispred jedne državne institucije, i tu ćemo imati svakodnevne aktivnosti. To znači prelazak u novu fazu protesta. I to znači građansku neposlušnost, jer pobunjeni građani Srbije nemaju drugog načina kako da se izbore da se konačno oslobode mediji. A bez slobodnih medija nema pokretanja niti jedne važne teme u našem društvu.


Posebno pitanje glasi kako Aleksandar Vučić i Ana Brnabić mogu da razgovaraju u Berlinu sa ratnim zločincima i teroristima Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, a ne mogu sa predstavnicima opozicije u Srbiji? To znači da vlast državu uvodi u veoma opasnu društvenu sukobljenost i podele koje se mogu prevazići samo dijalogom. Predstavnici opozicije su još prošle godine otvorili dijalog između sebe i pokazali visok stepen saglasnosti oko zajedničkih zahteva za fer i poštene izbore, koji su kasnije pretočeni u Sporazum sa narodom i konkretne zahteve za sređivanje stanja u RTS i REM sa protesta 13. aprila. Time je opozicija pokazala jedinstvo, razum, odlučnost i odgovornost, dok vlast sve vreme pokazuje samo bahatost i nedemokratičnost. Ako je tako – onda je vreme za Slobodnu zonu i da zajednički osvojimo deo po deo uzurpirane slobode.


 

Info služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.