Novosti

Boško Obradović: Nema ništa važnije od života

Boško Obradović: Nema ništa važnije od života

Nema ništa važnije od života i niko nema prava da ga ugrožava, da uništi ceo jedan grad koji je bio industrijska sila u staroj Jugoslaviji i pretvori ga u zabranjeni grad i najzagađenije mesto u Evropi – rekao je predsednički kandidat Dveri.

Predsednički kandidat Dveri, Boško Obradović, prilikom jučerašnje posete Vrbasu, obišao je i jedan od najvećih uzročnika zagađenja u Vrbasu, Veliki bački kanal.


„U našoj državi pre svega postoji nedovoljno izražena ekološka svest. I ni jedna vlada do sada se nije na ozbiljan način bavila ekološkim problemima. Sa druge strane imate bahatost moćnika na vlasti, koji jednostavno imaju svoje prioritete i rade često za interese stranaca, MMF-a, EU ili NATO-a.


Mnogo su više posvećeni ostvarivanju tih naloga koje dobijaju iz inostranstva, nego rešavanju konkretnih pitanja građana Srbije. Danas je u Srbiji, sve što je naše, na neki način ugroženo i dovedeno u pitanje. I naš privrednik, i naš poljoprivrednik, i naše selo, i naše banke i naša životna sredina. Sve je na rasprodaju ili stoji ovako zaparloženo i uništeno, kao ovaj kanal“ – rekao je predsednik Dveri.
On je još dodao da je Veliki bački kanal najbolja slika uništavanja Srbije u poslednjih nekoliko decenija i da ono što je nekada bio koridor zdravlja, izletište, danas je crna ekološka tačka Evrope.


„Po informacijama koje sam dobio i po studijama koje je sprovela regionalna bolnica Vrbas i onkološki institut, stanovništvo oboljeva usled strašnog zagađenja, a među njima i najmlađi. Direktno i indirektno ugroženo je oko 100.000 stanovnika. Pojava nespecifičnih primarnih tumora na mekim tkivima i respiratorni problemi vezuju se upravo za otrove decenijama nemarno deponovane u najveći potencijal Vojvodine. Gubici usled neplovnosti su ogromni. Neko je uzeo ogroman novac, a ništa nije urađeno i pored svih obećanja“ – istakao je Obradović.


Predsednik Dveri je još rekao, da je samo Evropska unija uložila 15 miliona evra u izgradnju prečistača koji još uvek ne radi, a o čišćenju kanala nema ni pomena.
Zbog svega ovoga, Srpski pokret Dveri u Vrbasu, pokrenuće u ime građana tužbu protiv odgovornih za ugrožavanje života i zdravlja građana, a obratiće se i institucijama Evrope da preispitaju investiciju i odgovore zašto prečistač kasni. Dveri pozivaju i sve građane koji žele da se pridruže tužbi da se obrate, kako bi se  pripremile i pojedinačne tužbe građana.


„Nema niša važnije od života i niko nema prava da ga ugrožava, da uništi ceo jedan grad koji je bio industrijska sila u staroj Jugoslaviji i pretvori ga u zabranjeni grad i najzagađenije mesto u Evropi“ – zaključio je Boško Obradović.


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest: