Novosti

Boško Obradović poručio Mogerinijevoj: Srbija vam više ništa ne veruje

Boško Obradović poručio Mogerinijevoj: Srbija vam više ništa ne veruje

Srbija se danas pridružila velikom krugu evropskih naroda koje su protiv Briselskog centralnog komiteta i njegovih birokrata. Zato smo domaćoj i međunarodnoj javnosti uputili jasnu poruku: Srbija više ništa ne veruje ni Briselskim komesarima ni njihovim slugama u Vladi Srbije. Aleksandar Vučić je poslednji evrofanatik u Evropi, a njegova Vlada poslednja koja veruje u EU koja se raspada na naše oči. To je valjda svima jasno. – istakao je Boško Obradović, predsednički kandidat Dveri na konferenciji za novinare nakon obraćanja Federike Mogerini poslanicima u Narodnoj skupštini.

Srpski pokret Dveri i ja kao predsednički kandidat zalažemo se da se što pre zaustavi ovakav pogubni put u EU koji je Srbiju doveo do socijalnog i ekonomskog kraha i otimanja naše južne pokrajine Kosovo i Metohije. U skladu sa tim, neophodno je da se hitno izvrši revizija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao ključnog instrumenta koji podrazumeva sveobuhvatne pripreme za članstvo Srbije u EU. Sprovođenje ovog sporazuma ima katastrofalne posledice i po naše ekonomske i nacionalne i državne interese. – rekao je Obradović.


Zalažemo se i za saradnju sa Ruskom Federacijom u svim sferama,  kao i za bilateralnu saradnju sa svim ostalim zemljama na svetu, uključujući zemlje Evropske unije, na principima ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i nemešanja u unutrašnje stvari. To svakako nije izolacionizam koji pokušavaju da nam prišiju vladajuće stranke uključujući prikrivene koalicione partnere LDP i LSV. Nekritičan odnos vlasti prema Briselu je odsustvo elementarne političke odgovornosti prema sopstvenom narodu i državi koji bi trebalo da predstavljaju.
Put Srbije u EU i primena SSP-a pogubna je i po naše ekonomske interese. Srbiji nije dozvoljeno da se ekonomski razvija i koristi svoje ekonomske potencijale. Srbiji  nije dozvoljeno da u punom kapacitetu koristi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, kao ni  Sporazum o slobodnoj trgovini sa državama Evroazijske ekonomske unije. To je ogromno tržište, ali sav  taj potencijal Srbija ne koristi, jer Vučićeve gazde to ne dozvoljavaju,  a onda nam objašnjavaju kako je EU naš najvažniji spoljnotrgovinski partner. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne dozvoljava zaštitu domaćeg proizvođača, već tržište mora da se otvori za nelojalnu konkurenciju. Domaći proizvođači nisu spremni da se takmiče sa nelojalnom konkurencijom iz EU. Od 1. septembra 2017. godine stranci mogu da kupuju poljoprivredno zemljište.


Cilj posete Srbiji Federike Mogerini je da se uveri da će Vučić dosledno nastaviti proces priznanja lažne države Kosovo. Mogerinijeva je u autorskom tekstu, koji je objavljen uoči posete regionu, istakla da dolazi da se uveri da „svako od zapadno-balkanskih partnera napreduje na reformskom putu i da je taj proces nepovratan“, kao i da  „u tom kontekstu regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ostaju prioritet“. Ova formulacija „dobrosusedski odnosi i saradnja“ stoji kao obaveza Srbije u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i definiše odnos Srbije i tzv. Kosova kao dve odvojene teritorije.
U SSP- u koji je tzv. Kosovo zaključilo sa EU, to je još jasnije naglašeno, potpuno otvoreno se Kosovo tretira kao država. U članovima 5. i 13. SSP-a koji je potpisalo tzv. Kosovo posebno se ističe uslovljavanje za unapređenje bilateralnih odnosa sa Srbijom (dakle odnosa između dve države), dok se u drugim sporazumima, kao i u onom koji je potpisala Srbija, obično koristi samo formulacija „dobrosusedski odnosi i saradnja“. Takođe, u Pregovaračkom okviru o pristupanju Srbije EU, Srbija i tzv. Kosovo se tretiraju kao odvojene teritorije.


Vučić je zarad puta u EU žrtvovao Kosovo i Metohiju. Briselski dijalog je omogućio širenje suvereniteta lažne države Kosovo na celoj teritoriji naše južne srpske pokrajine, srpski narod je izgubio i one institucije koje je imao. Srbija više ne može da zaustavi formiranje tzv. kosovske vojske. Taj prljavi posao – predaje KiM Albancima, Vučić je obavio. 
Paradoks čitave situacije u koju je Vučić doveo Srbiju postaje još izraženiji kada se ima u vidu činjenica da su lideri EU na sastanku u Valeti 3. februara, dogovorili novu strategiju koja podrazumeva temeljni preokret u budućoj integraciji EU – sadašnje članice će se „preustrojiti u bar dve različite kategorije članica“, kao i da će EU tek „temeljito razmotriti u kom vidu i kroz koliko vremena će biti moguće prihvatiti nove članice EU“. Ovo Vučićev režim krije od javnosti – da je EU počela da se raspada, da njene članice ne znaju kakva je budućnost EU, i da  Srbija nikada neće postati članica, nijedne od ovih budućih kategorija.

Vučić je doveo Srbiju u najgoru moguću poziciju – da Srbija nikada neće postati članica, ali Evropska unija drži našu zemlju u statusu koji Briselu najviše odgovara, a to je da Srbija vodi politiku pristupanja iako nikada neće biti članica kako bi bila u obavezi da ispunjava sve naloge i kako bi ostala pod ovom vrstom kolonijalne okupacije.- zaključio je Obradović.


Informativna služba Srpskog pokreta DveriPodeli vest: