Novosti

Boško Obradović: SPC je uvek bila na strani naroda, tako treba i da ostane

SPC

Boško Obradović: SPC je uvek bila na strani naroda, tako treba i da ostane

Izvor destabilizacije Srbije nije spolja, već iznutra i nalazi se na mestu predsednika Srbije koji je postao ustavorušitelj.

Kako komentarišete svetosavski intervju Patrijarha Irineja za „Politikuˮ?

Nemam ni najmanje sumnje da će SPC, kao u proteklih 800 godina, uvek biti na strani svoga naroda i solidarisati se sa svim problemima sa kojima se narod suočava. Mediji pod kontrolom vlasti su propustili da prenesu deo Patrijarhove izjave u kojoj on apeluje na vlast da država i državni organi imaju obavezu da se više angažuju na stvaranju demokratske atmosfere, mira i saradnje u društvu, na rešavanju problema svih slojeva, pogotovu onih koji svojim visokim obrazovanjem i znanjem treba da budu uzor.


Ovo je namerno izostavljeno jer predstavlja direktnu kritiku vlasti upravo u pravcu onoga što su zahtevi protesta širom Srbije.


Mogu da razumem i saglašavam se sa tim da u vremenu spoljnjih pritisaka treba čuvati unutrašnje jedinstvo i stabilnost države, ali u ovom trenutku glavni izvor destabilizacije Srbije nije spolja već iznutra. Srbija je nestabilna zato što imamo nenormalnu vlast i predsednika koji krši Ustav, što su mediji zatvoreni za drugačije mišljenje, a izbori totalno obesmišljeni, što ne funkcionišu državne institucije, a sve poluge vlasti su u rukama jednog čoveka – ustavorušitelja.    


Nemam dilemu da će se SPC i ovoga puta staviti na stranu naroda kao što je to u svoje vreme učinio blaženopočivši Patrijarh Pavle i 1991. i 1997. godine tokom narodnih protesta protiv tadašnje vlasti.


Siguran sam da nema nikog u SPC ko je spreman da stane na stranu aktuelne vlasti koja razmišlja o razgraničenju sa Albancima na KiM i priznanju lažne države Kosova, po kojima bi Pećka Patrijaršija kao istorijsko sedište SPC ostala van granica Srbije.


Svetosavska SPC, koja ove godine obeležava 800 godina od proglašenja samostalnosti, ne može i neće sebi dozvoliti bilo kakvu podršku režimu koji je spreman da se odrekne Kosova i Metohije, što je uostalom naglašeno u zaključcima oba prošlogodišnja Sabora svih arhijereja SPC.


Naprotiv, uveren sam da će se SPC staviti na stranu naroda koji će ustati u odbranu KiM u sastavu Srbije, kao što danas ustaje širom Srbije upravo u zaštitu demokratije, mira i saradnje u društvu, kao i rešavanja nagomilanih socijalnih problema koje proizvodi aktuelna vlast.

 


Izvor: Srbin.info


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.