Novosti

Boško Obradović za portal GračanicaOnlajn: Mrak je najgušći pred zoru

Boško Obradović za portal GračanicaOnlajn: Mrak je najgušći pred zoru

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović ocenjuje da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji čista farsa predsednika Aleksandra Vučića. Obradović dodaje da se Vučićevo balansiranje između zapada i Rusije svelo na ispunjavanje naloga pojedinih zapadnih država na štetu nacionalnih interesa Srbije.

Predlaže da je „potrebno da se udruže i drugi istaknuti intelektualci i političke, društvene i patriotske organizacije“. Ističe, da je „posebno važno da onaj rodoljubivi deo birača SNS-a i SPS-a, kojih nesumnjivo ima, shvati čemu vodi ova politika i da odbiju, da toj politici daju dodatni legitimitet, jer smo stigli do crvene linije”, zaključuje predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.


U intervjuu za portal GračanicaOnlajn Srbima sa Kosova i Metohije Obradović  poručuje da budu mudri, istrajni i složni.


 

Vrlo je moguće da će Vučiću izmaći obe stolice, jer ne sedi ni na jednoj


* GračanicOnlajn: Da li je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji bio potreban i zašto?


- Obradović: Unutrašnji dijalog je bio potreban jedino Aleksandru Vučiću da bi u javnosti stvorio montiranu sliku o uvažavanju različitih stavova i postojanju širokog narodnog konsenzusa po pitanju Kosova i Metohije. U suštini, u tom dijalogu učestvuju oni čiji stavovi bi mogli da odgovaraju aktuelnom režimu, poput stava profesora Kutlešića o podeli Kosmeta po modelu dve Nemačke, što je non-sens. Moram da primetim da se famozni unutrašnji dijalog u suštini sveo na jednostrani Vučićev monolog, a da su njegovi učesnici najobičniji statisti čiji je jedini zadatak da potvrde njegov stav koji će ići u pravcu potpunog povlačenja Srbije sa Kosova i Metohije.


Koliko je ovaj dijalog farsa vidimo i po tome što ga nema tamo gde mu je mesto i gde bi najpre trebalo da se održi: u najvišem zakonodavnom telu u kome sede izabrani predstavnici građana Srbije  –  u Narodnoj skupštini Republike Srbije.* GračanicaOnlajn: Šta su beogradski izbori pokazali, da je opozicija nedorasla, neorganizovana ili da nije svesna trenutka u kojem se svi nalazimo?


- Obradović: Beogradski izbori su pokazali da moramo naći nove načine da se izborimo sa pritiscima režima i izbornim manipulacijama aktuelne vlasti.


 

* GračanicaOnljan: Da li aktuelna vlast može i želi da se odupre zapadnim pritiscima?


- Obradović: Ako i želi, teško da u tome može uspeti budući da je ovu vlast isti taj Zapad doveo sa određenim zadacima. Aleksandar Vučić želi da prikaže u javnosti kako on dobro balansira između Zapada i Rusije, ali sve što smo do sada mogli da vidimo je u suštini ispunjavanje naloga pojedinih zapadnih država, koji su bili na štetu državnih i nacionalnih interesa Srbije. Vrlo je moguće da će mu se izmaći obe stolice, jer ne sedi ni na jednoj.

 


Potpis na dogovor u Briselu nije trebalo ni stavljati


*  GračanicaOnlajn: Da li je u ovom trenutku okretanje Rusiji realno?


- Obradović: U ovom trenutku je najpotrebnije okretanje sebi i sopstvenim interesima. Siguran sam da nam je u ostvarivanju tih interesa najbolji saveznik Rusija, pa potom i Kina, ali i mnoge države Evrope i sveta koje nisu priznale nezavisno Kosovo. Ipak, stav Rusije i Kine je od najvećeg značaja, jer zastupaju odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u Savetu bezbednosti UN.* GračanicaOnlajn: Pretnje Ivice Dačića da Srbija može poništiti dogovoreno u Briselu i okrenuti se Rusiji Vama zvuče realno?


* Obradović: Ne mislim da su to pretnje. To bi bili idealno za srpske interese, jer u Briselskom sporazumu ne postoji ništa što je od srpskog interesa, a naročito ne za naš narod na KiM. Potpis na  dogovore u Briselu nije trebalo ni stavljati, ali ne znam koliko je realno da će to učiniti isti oni koji su te sporazume potpisali i nastavili da sprovode do danas. Poučen dosadašnjim iskustvom,  čini mi se da su te izjave predstava za domaću i svetsku javnost, a da je cilj da se osnivanje ZSO predstavi kao uspeh, što ona svakako nije, jer je planirana po ustavu i zakonima lažne države Kosovo. Voleo bih da grešim.

 


Srbi sa Kosmeta žive u uslovima vojne i političke okupacije i to jedino aktuelna vlast ne želi da prizna.


* GračanicaOnlajn:  Da li će naša vlast ipak dozvoliti Kosovu stolicu u UN-u i koje se sve snage trebaju udružiti da se takva odluka spreči?


- Obradović: Potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma sa lažnom državom Kosovo, ka čemu ova vlast očigledno ide, otvara nesmetan put da tzv. Kosovo dobije stolicu u UN. Mi smo u okviru Radne grupe za KiM koju čine značajni ljudi poput bivšeg ministra za KiM dr Slobodana Samardžića, Dragana Todorovića, dr Dejana Mirovića, dr Dragane Trifković, Slaviše Ristića i Marka Jakšića, krenuli sa aktivnostima usmerenim ka sprečavanju ovakve odluke. Međutim, potrebno je da se udruže i drugi istaknuti intelektualci i političke, društvene i patriotske organizacije, i što je posebno važno, da onaj rodoljubivi deo birača SNS-a i SPS-a, kojih nesumnjivo ima, shvati čemu vodi ta politika i da odbiju da toj politici daju  dodatni legitimitet, jer smo stigli do crvene linije.


 

* GračanicaOnlajn: Šta bi sprečavanje moglo da ima kao posledicu?


- Obradović: Samo pozitivne. Slika sveta se promenila. Nisu više ni 90-te, ni 2000-te. Svet je postao multipolaran. Rusija, Kina, Indija, zemlje BRIKS-a, deo zemalja Evrope, ne dele stav zapadnih centara moći iz Vašingtona, Brisela i Londona, ne samo po pitanju Kosmeta, već i po mnogim drugim bitnim pitanjima za budućnost čovečanstva. Nismo imali povoljniju međunarodnu situaciju po pitanju odbrane KiM od trenutne i bilo bi paradoksalno da sada država Srbija prizna nezavisno Kosovo. Posledice bi bile te da bi Srbija imala puno posla da vrati ingerencije i institucije države na teritoriju AP Kosovo i Metohija, koje su sistematski rastakane 10 godina od režima Borisa Tadića 2008. do danas.

 


* GračanicaOnlajn: Vaša poruka Srbima na Kosovu i Metohiji.


- Obradović: Srbi sa Kosmeta žive u uslovima vojne i političke okupacije i to jedino aktuelna vlast ne želi da prizna. Dveri su prisutne na Kosmetu, imamo mnogo aktivnosti a funkcionišemo preko našeg Odbora za AP KIM pod okupacijom sa sedištem u Gračanici, i to je dokaz da nikada nećemo odustati od Srbije i Kosmeta kao njenog sastavnog dela. Rezervnu otadžbinu nemamo. Sve ih razumem i ne osuđujem ih što u ovoj situaciji između straha za živote svojih porodica i svoje imovine koji seje Priština sa jedne i kriminalni paradržavni teror Beograda sa druge strane, ne dižu svoj glas i što su se pritajili. Poručujem im da budu mudri, istrajni i složni, kao i njihovi preci mnogo vekova unazad pre njih. Neka znaju da ih mnogi u ostatku Srbije i čitavog sveta nisu zaboravili i da trenutak kada će moći slobodno da žive, rade i podižu svoje porodice u svojoj otadžbini nije daleko. Mrak je najgušći pred zoru.


 

Izvor: GračanicaOnlajn


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.