Novosti

Boško Obradović: Zalažem se za 'austrijski scenario'

Boško Obradović: Zalažem se za 'austrijski scenario'

Ili će vlast ispuniti naše zahteve do septembra ili kreće kampanja bojkota


           Kada je u javnost isplivala afera u vezi sa potpredsednikom Vlade Austrije i tamošnjim ministrom unutrašnjih poslova – on je sutradan podneo ostavku na sve stranačke i državne funkcije, a potom je pala i čitava Vlada. Na čelo prelazne Vlade koja će vladati do sledećih izbora došla je nestranačka ličnost – predsednik Ustavnog suda Austrije. Zalažem se za isti takav scenario i u Srbiji. Potpredsednik Vlade Srbije i ovdašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uhvaćen je u kriminalnoj radnji falsifikovanja javne isprave i dokazano je da nema validnu fakultetsku diplomu i da je samim tim lažni doktor nauka. To je razlog za njegovu hitnu ostavku na sve stranačke i državne funkcije, a onda i pad Vlade. Na čelo prelazne, tehničke Vlade treba da dođe nestranačka ličnost, a u svim ključnim ministarstvima treba da se postave ko-ministri, po jedan iz reda vlasti i opozicije. Ovo je posebno važno da bi se odmah oslobodili mediji i u narednih 7-8 meseci pripremili fer i pošteni izbori. To bi zapravo bio ključni zadatak te prelazne vlade.

         

           

        Ovo bi mogao da bude zaključak pregovora između vlasti i opozicije jer ne vidim drugu garanciju da će se nešto promeniti do izbora. Dijalog sa vlastima – da, kao miran način razrešenja političke krize. Ali, to mora biti zvaničan, institucionalni dijalog, sa jasnim pregovaračkim stranama i rokom za završetak razgovora. Jedina tema pregovora je kako do ispunjenja svih 6 zaključaka i 40 preporuka stručnog tima sa protesta "1 od 5 miliona", u kojima je jasno pobrojano sve što treba uraditi da bi mediji bili slobodni i izbori pošteni. Na kraju tog procesa koji mora da se završi najkasnije u septembru mora postojati zajednički dokument koji će potpisati obe strane u pregovorima. Posebno važno pitanje su garancije da će potpisano biti i sprovedeno u zadatim rokovima. Najbolja garancija je upravo prelazna, tehnička Vlada u kojoj sede predstavnici i vlasti i opozicije i kontrolišu ovaj proces do izbora.

         

           

        Opozicija ne sme dozvoliti nikakvo fingiranje i odugovlačenje dijaloga. Svi dosadašnji rokovi su istekli, a poslednji je 6 meseci pre izbora, dakle septembar mesec. Ako do septembra nema pomaka – treba proglasiti bojkot izbora na proleće iduće godine i krenuti u kampanju bojkota i daljih protesta širom Srbije, zaključno sa velikim protestom na izborni dan. Vlast može da bira da li će pasti na izborima ili na ulici. Izbor je samo njihov.

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.