Novosti

Bujanovac: Igranje sa statistikom na jugu Srbije

bujanovac.com

Bujanovac: Igranje sa statistikom na jugu Srbije

U listu Srpski telegraf objavljen je članak u kome je grafički prikazan netačan broj stanovnika u tri „sporne“ opštine na jugu Srbije.

Kako se Albanci nisu popisali 2011. godine to su samo iznete procene o broju Šiptara U bujanovačkoj opštini 61%, Medveđa 32% i Preševo 92%, što ne odgovara istini.

Pokret za Bujanovac, Odbor za ljudska prava iz Bujanovca i Zavičajni klub Bujanovčana u Beogradu preko 15 (petnaest) godina vodi borbu da se tačno utvrdi broj stanovnika u opštini Bujanovac. Kako nismo naišli na razumevanje države Srbije sami smo izvršili popis idući od kuće do kuće i utvrdili smo da u opštini Bujanovac živi 11 923 Albanaca (popisali se 244),12 989 Srba,  4 576 Roma i 258 ostalih, tako da ih nikako ne može biti 61%. Kod Medveđe se mnogo više preteralo. Tamo ih ima ispod 7%, dok ih u Preševu ima oko 95%.

Kada bi se R. Srbija ponašala odgovorno prema svojoj teritoriji, a ne podlegala pritiscima, do ovoga ne bi dolazilo. Nije umesno igrati se sa statistikom i ne razumemo kome to ide u korist.

S poštovanjem.
Svetislav Veličković,
Predsednik odbora za ljudska prava Bujanovac                                                                                                  

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.