Novosti

Članovi Radne grupe za KiM pozdravljaju stav Svetog Arhijerejskog Sabora SPC o KiM

Članovi Radne grupe za KiM pozdravljaju stav Svetog Arhijerejskog Sabora SPC o KiM

Sveti Arhijerejski Sabor SPC je u svojoj „Poruci o Kosovu i Metohijiˮ nedvosmisleno potvrdio višedecenijski stav SPC da je očuvanje KiM u sastavu Srbije najvažniji nacionalni zadatak za sve nas danas, a posebno za državnu vlast u Srbiji.

Saopštenje povodom Poruke SPC o KiM, potpisuju Boško Obradović, Dragan Todorović, Dragana Trifković, Slaviša Ristić i Milan Stamatović:
 
Mi pozdravljamo ovu poruku i smatramo da je ona obavezujuća za sve državne organe. Smatramo da svako ko bi se oglušio o ovu pastirsku poruku Svetog arhijerejskog sabora ne samo da bi se ogrešio o SPC, već bi se odricanjem od KiM zarad puta Srbije u EU praktično ispisao iz srpske istorije.    
Sveti Arhijerejski Sabor je istakao da „Crkva kao duhovna mati našeg naroda u celini i Srbija kao država najvećeg dela srpskog naroda, kojoj teritorija Kosova i Metohije i pripada, nose najveće breme za očuvanje te naše istorijske pokrajine u granicama Srbije i za budućnost srpskog naroda u njoj“. U ovoj Poruci se ističe i više puta ponavljani apel Crkve „na naše državnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono pak što se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno“, kao i stav da je pominjanje bilo kakve podele Kosova nedopustivo.  
Podsećamo da se Radna grupa za KiM obraćala Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa molbom i mišljenjem da je u ovom trenutku stav Crkve po pitanju Kosova i Metohije presudan da se spreči potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma sa lažnom državom Kosovo, što praktično znači priznanje tzv. nezavisnog Kosova. SPC je nacionalna institucija u koju srpski narod ima najveće poverenje i zato nas ova Poruka sa zasedanja Svetog arhijerejskog sabora posebno raduje. Ako je bilo ko u srpskom državnom vrhu imao ideju da potpiše pravno-obavezujući sporazum i tzv. nezavisnom Kosovu omogući stolicu u UN – nadamo se da se posle ove istorijske poruke SPC neće usuditi na tako nešto. 

Radnu grupu za KiM čine Srpski pokret Dveri, Zdrava Srbija, Državotvorni pokret, Istočna alternativa, Narodni pokret i Pokret Srba sa KiM „Otadžbinaˮ.
Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.