Novosti

Da li smo hrišćani ili slavimo veštice?

Da li smo hrišćani ili slavimo veštice?

Novi „običaji“ kao sredstvo duhovnog otuđenja srpske omladine.

I ove godine će deo ovdašnje omladine „proslaviti“ veštice. Svako ko je čitao ili su mu čitane bajke, zna da su veštice oličenje zla i da su uvek bile poražena strana. Nikome nije padalo na pamet da ih proslavlja, bar ne u istočno-hrišćanskoj kulturi. Međutim, poslednjih desetak godina u našem društvu je postala moda da se na dan Svetog Luke deca i mladi ljudi oblače u veštičije uniforme, želeći tako da prekopiraju praznik anglosaksonskog sveta, popularan u Engleskoj i Americi. Da li to rade samo da bi bili kao „moderan“ Zapad ili stvarno veruju u veštičiju magiju, pitanje je za diskusiju. Činjenica je da se taj običaj polako odomaćuje u srpskom društvu. Smatramo da je neophodno da se podigne glas protiv praznika koji simbolizuje zlo, i koji je u suprotnosti sa religijom većinskog hrišćanskog stanovništva. Upravo je ovaj razlog dovoljan da nekoliko dana pre tog praznika upozorimo javnost na namere pojedinih društvenih struktura, a pre svega učitelja u nekim školama, da silom nametnu deci pravoslavne veroispovesti proslavljanje njima tuđeg i antipravoslavnog praznika.   necemo-noc-vestica-u-srbiji   Povod za ovo obraćanje je pismo zabrinute majke sedmogodišnjeg deteta iz jedne beogradske škole, kome je najavljeno da će „proslavljati“ veštice. Smatramo da je nedopustivo da se protiv volje roditelja, deci nameće bilo kakav praznik koji nije u skladu sa njihovom religijom, i apelujemo na nadležne institucije da reaguje i spreče ovakve slučajeve. Neophodno je da se dosledno poštuje sloboda veroispovesti, baš onako kako Ustav Republike Srbije propisuje, u članu 43, stav 5: „Roditelji i zakonski staraoci imaju pravo da svojoj deci obezbede versko i moralno obrazovanje u skladu sa svojim uverenjima.“ Dakle, u skladu sa svojim uverenjima, roditelji se bune protiv nametanja običaja druge veroispovesti svojoj deci, u ovom slučaju one koja obožava veštice. Ako neko želi da slavi veštice, neka proba da registruje takvu versku zajednicu i da zatim traži sledbenike.

Obraćam Vam se sa molbom da pomognete zabrinutim roditeljima povodom organizovanja takozvanog praznika "Noć veštica" u Osnovnoj školi „1300 kaplara“ na opštini Zvezdara. Moje dete je u toku dnevnog boravka na radionici engleskog jezika 24.10.2016. godine imalo za temu gore navedeni praznik gde je nastavnica pričala o tom prazniku, kako se praznuje, i decu pozvala da se maskiraju u razne spodobe i da će ići od učionice do učionice da traže slatkiše (ne znam za koji dan tačno planirana ta aktivnost). Takođe je insistirala da deca nauče pesmicu koju bi trebalo da otpevaju povodom tog praznika.   halloween   Mnogi roditelji su zaista zabrinuti i ujedno šokirani da se to sve odvija u obrazovnoj instituciji koja bi decu trebala da uči i vaspitava, a ne da podstiče na okultizam i satanizam. Verujem da ste i Vi kao čovek i roditelj informisani kakav je smisao ovog da tako kažem „veštičarenja“ pa sam iz tog razloga želela da se Vama obratim za pomoć. Molim Vas da ukoliko je to moguće kontaktirate nadležne u ovoj školi i da ih zamolite da se drže plana i programa škole, za šta su smatram i plaćeni, a ne da deci od 7 godina promovišu paganske običaje katoličke crkve. Ja svoju decu vaspitavam u duhu pravoslavlja i jako sam ponosna na to što sam Srpkinja. Ovakvim ponašanjem nastavnika i učitelja su direktno pogođena moja verska osećanja. Još jednom Vas molim da reagujete u ime svih roditelja koji su decu u školu dali radi obrazovanja i vaspitanja, ne nekog sektašenja. Nemojte mi zameriti što se neću potpisati jer se bojim da bi dete moglo da eventualno bude izloženo nekom omalovažavanju ili pod drugačijim tretmanom od ostale dece.  

Pismo zabrinute majke sedmogodišnjeg deteta Info-služba Dveri

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.