Novosti

Dijalog da, ali bez fingiranja i odugovlačenja – tražimo jasne garancije

Dijalog da, ali bez fingiranja i odugovlačenja – tražimo jasne garancije

Uvereni da samo dalji ulični protesti i najava bojkota izbora mogu urazumiti aktuelnu vlast, ostajemo verni potpisu koji smo stavili na Sporazum sa narodom da nećemo izaći na izbore ako nema fer i poštenih izbornih uslova, i roku od najmanje šest meseci pre izbora da se oslobode mediji za drugačije mišljenje i debatu koji ističe u septembru.

Kao državotvorna i ustavobraniteljska politička organizacija, Srpski pokret Dveri se od početka zalaže za dijalog između vlasti i opozicije kojim bi se sprečile dalje opasne turbulencije u našem društvu. Pozdravljajući svaki pokušaj zdravog dijaloga kao korak u neophodnom pravcu, moramo da ukažemo na sledeće principe do kojih držimo: 

Za nas je manje bitno pitanje gde će se održavati dijalog i ko će činiti delegaciju vlasti, jer kao što vlast ne može da ucenjuje ko će činiti delegaciju opozicije tako i mi ne možemo uticati ko će činiti delegaciju vlasti. Možemo razgovarati u Vladi, Skupštini, stranačkim prostorijama, SANU ili bilo gde drugo, ali je od mesta sastanka mnogo važnije pitanje da li je to zaista dijalog ili fingiranje dijaloga, koji su rokovi da nešto bude i dogovoreno, i – presudno – koje su garancije da će dogovoreno biti i sprovedeno u zadatim rokovima.  

Jučerašnji okrugli sto na FPN-u ne može da zameni istinske pregovore vlasti i opozicije. Nismo sigurni da je Univerzitet i nevladin sektor najbolje rešenje za organizatora i medijatora ovog neophodnog dijaloga. Pozdravljamo ideju serije okruglih stolova u organizaciji Fakulteta političkih nuka i Fonda za otvoreno društvo, i uvek ćemo se odazvati njihovom pozivu da uzmemo učešća u ovim razgovorima, ali oni ne mogu da zamene zvanični institucionalni dijalog između vlasti i opozicije koji mora da rezultira konkretnim dogovorom o slobodi medija i fer i poštenim izbornim uslovima. Taj dogovor mora da bude stavljen na papir najkasnije do septembra, sa konkretnim rokovima izvršenja preporuka Stručnog tima protesta "1 od 5 miliona", i stavljanjem potpisa obe strane. Jedino tako možemo biti sigurni da dijalog nije farsa za gubljenje vremena i odugovlačenje kako bi se pojelo vreme do izbora a onda eventualno davali neki manje bitni ustupci - kada to više nema nikakvog smisla. 

Ne vidimo kako na čelu delegacije vlasti može biti Nebojša Stefanović, za koga postoje dokazi da ima kupljenu diplomu i lažni doktorat nauka, odnosno da je falsifikovao javnu ispravu. Takođe, u ime vlasti najviše je govorio narodni poslanik Vladimir Đukanović koji je zamrzao sve stranačke funkcije u SNS zbog lopova u njihovim redovima, a sada se pojavljuje kao deo zvanične stranačke delegacije. To nije normalno i više govori da je u pitanju fingiranje nego istinski dijalog, ali to će vreme pokazati. Ni do ovoga ne bi došlo da nije bilo protesta poslednjih sedam meseci u više od 100 gradova i opština u Srbiji, kao i da kao Savez za Srbiju nismo najavili proglašenje bojkota izbora u septembru ako do tada ne bude nikakvih pomaka u ispunjenju zahteva sa protesta. Uvereni da samo dalji ulični protesti i najava bojkota izbora mogu urazumiti aktuelnu vlast, ostajemo verni potpisu koji smo stavili na Sporazum sa narodom da nećemo izaći na izbore ako nema fer i poštenih izbornih uslova, i roku od najmanje šest meseci pre izbora da se oslobode mediji za drugačije mišljenje i debatu koji ističe u septembru. Kakvi god da su razgovori i pregovori vlasti i opozicije, kao i njihov ishod, ova dva principa moraju da se poštuju i od njih nema odstupanja.

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.