Novosti

Dr Predrag Mitrović: Kako da unapredimo poslovnu infrastrukturu u Beogradu

Dr Predrag Mitrović: Kako da unapredimo poslovnu infrastrukturu u Beogradu

Mala i srednja preduzeća i preduzetničke radnje u Republici Srbiji u početnom periodu svog poslovanja i razvoja, susreću se sa velikim problemima i ograničenjima. Da bi se olakšalo njihovo poslovanje, njihov razvoj ubrzao i unapredio, neophodno je setom pratećih mera politike lokalnog ekonomskog razvoja i korišćenjem brojnih elemenata poslovne infrastrukture, pomoći poslovanje START-UP malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Dveri predlažu sledeće mere: 


Kao prvu meru podrške START-UP preduzetnicima u prve dve godine poslovanja predlažemo oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na zarade. Alternativa toj meri je da analogno pomoći stranim investitorima, START-UP preduzetnici dobiju novčanu pomoć države u tom smislu i u celom iznosu za prve dve godine.


Kao drugu meru podrške START-UP privrednicima i preduzetnicima u prve dve godine poslovanja predlažemo kreatorima politike lokalnog ekonomskog razvoja da START-UP preduzetnicima u prve tri godine poslovanja omogući korišćenje poslovnog prostora grada bez naknade, kao i plaćanje iste u iznosu od 50% do pete godine rada.


Kao treću meru podrške START-UP privrednicima i preduzetnicima predlažemo da specijalizovane razvojne agencije daju podršku u smislu:


•           analize poslovnog okruženja,

•           pronalaženja zainteresovanih strana ‒ partnera,

•           savetodavne usluge u segmentu administrativnih, knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga,

•           savetodavne usluge u segmentu reklame i prodaje,

•           savetodavne usluge u segmentu poslovnog savetovanja,

•           savetodavne usluge u segmentu poslovnog planiranja,

•           usluge finansijskog savetovanja, obuke i treninga,

•           stvaranje preduzetničkih mreža i mreža za podršku poslovnom razvoju s lokalnim i regionalnim partnerima...

•           permanentni monitoring START-UP preduzetnika.


Relevantni zakoni i strategije, iako postoje, ne sprovode se u potpunosti, bilo zbog nedostatka institucionalnih kapaciteta, bilo zbog nedostatka nadzora nad institucijama koje vrše sprovođenje. U isto vreme, neki od postojećih propisa su zastareli, te ometaju aktivnosti inovativnih i globalno orijentisanih firmi. Nedostaju dostupne detaljne informacije o preprekama sa kojima se suočavaju preduzetnici, čime se sprečava kreiranje delotvornih mehanizama podrške. To želimo da promenimo predlogom konkretnih mera.Dr Predrag Mitrović, potpredsednik Dveri


 


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.