Novosti

Dveri Lazarevac: Dokle više tragedija u Kolubari?

Dveri Lazarevac: Dokle više tragedija u Kolubari?

Još jednom tragedijom u Kolubari nastavlja se crna statistika po kojoj radnik u ovom preduzeću, u poslednjih 17. godina, u proseku gine na svakih šest meseci.


Krivac za to jeste nešto što smo mi definisali kao "začarani krug odgovornosti" koji počinje onda kada radnik mora da potpiše da neće raditi bez adekvatne zaštitne opreme i obezbeđenih uslova rada da bi, potom, pošto je činjenična situacija takva da najčešće nema ni opreme ni uslova - ipak u opravdanom strahu od odmazde morao da, na svoju odgovornost, izvrši radni zadatak što dalje dovodi do tragičnih posledica, ali i sramne činjenice da se nastradali gotovo po pravilu sam označava krivim za sopstvenu smrt. Drugim rečima: niko ne odgovara!


Ništa novo, reći će mnogi radnici, ali dokle tako? I kada će neko, za početak, makar pokrenuti ovu temu javno ili se o njoj ne sme pričati?


Zar ćemo dopustiti sebi da oguglamo na tragedije i nemo posmatramo čija će majka sledeća da zakuka? I to zbog čega? Zbog toga što neki nemarni i nadasve alavi pojedinci sa pozicija moći već decenijama urlaju da sistem ne sme da stane, a onda kada se tragedija dogodi, prepravljaju zapisnike, pišu fiktivne izveštaje dok sistem tada može da stoji i po 24 časa?!


Pored svega, treba dodati i da su Odlukom Vlade Republike Srbije o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru već nekoliko godina zabranjena i zapošljavanja supružnika poginulih radnika dok se, istovremeno, nesmetano zapošljavaju partijski kadrovi.


Zahtevamo da se uvede red, osnuje inspekcija koja će imati zaduženje da prati da li su obezbeđeni uslovi za obavljanje radnog zadatka, obezbedi HTZ oprema i kazne svi odgovorni za dosadašnje tragedije u Kolubari počevši sa ostavkama direktora EPS-a i predsednika sindikata koji godinama nemo posmatraju mračne statističke podatke ne preduzimajući ništa.


Zahtevamo posthumna odlikovanja za poginule radnike i spomenik kod Rudarske česme u Lazarevcu kojim ćemo im odati počast ali koji će i trajno podsećati na nužnost brige o bezbednosti radnika koja mora postati prioritet!


 


Informativna služba Dveri u Lazarevcu


Podeli vest: