Novosti

Dveri Novi Sad u spomen Milici Tomić

Dveri Novi Sad u spomen Milici Tomić

Milica Tomić je nažalost široj javnosti poznata isključivo kao ćerka čuvenog srpskog političara, gradonačelnika Novog Sada i osnivača lista Zastava, Svetozara Miletića. Takođe i kao supruga političara, predsednika radikalne stranke Jaše Tomića.

Milica Tomić je u suštini bila više od toga. Ona je pre svega bila  srpska književnica, novinarka, političarka  i narodna poslanica, svojim glasom je učestvovala u prisajedinjenju Banata, Baranje i bačke Kraljevini Srbiji.


Bila je veoma obrazovana, govorila je nekoliko svetskih jezika.


Kada se otac Svetozar Miletić razboleo zbog čestog boravka po zatvorima, ona je preuzela uređivanje lista Zastava i počela da se aktivno bavi politikom. 


1911.godine pokreće list „Žena“ i tako se zlatnim slovima upisuje u istoriju srpske štampe kao prva žena osnivač i urednik nekog časopisa koji je bio i najuticajniji srpski časopis tog vremena namenjen ženama. Bila je osnivač ženske čitaonice Posestrima, borila se aktivno za očuvanje srpskih škola u Vojvodini koje je Austrougarska želela da ukine.


Bila je jedna od sedam poslanica koje su 1918 godine učestvovale u radu Velike Narodne Skupštine u Novom Sadu, koja je odlučivala o pripajanju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.Treba reći da je ona čuvala listu od 30 000 sakupljenih potpisa žena u Vojvodini, koje su podržale očuvanje srpskih škola na ovom prostoru, što je bio veliki kapital  za Veliku Narodnu Skupštinu.


Ipak je nakon svega umrla u bedi, sama i zaboravljena, 1944 godine. Iako su njen otac Svetozar Miletić i suprug Jaša Tomić ostali u kolektivnom sećanju i u Novom Sadu su im podignuti spomenici na najatraktivnijim lokacijama, i ulice nose njihova imena, Milica nema spomen ploču čak ni na kući gde je živela. Sahranjena je u grobnici sa suprugom i ocem, ali na nadgrobnoj poloči, njeno ime ukelsano je na poleđini.


Ženska snaga Dveri pokreće inicijativu da se Novi Sad, za početak, oduži Milici Tomić postavljanjem spomen ploče na njenoj kući u Dunavskoj ulici.


Život i dela Milice Tomić biće ubudće vidljiviji srpskoj javnosti posredstvom rada Ženske snage Dveri. Na taj način će omladina i svi ostali koji su spremni na svaki vid životne borbe, u prvom redu žene, osvežiti sećanje na jedan od mnogih svetlih primerima i uzora, kojima se kiti bogata srpska istorija.

 


Ivana Stojanović

Sekretar GO Dveri Novi Sad

I član GO SP Dveri i Ženske snage Dveri

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.