Novosti

Dveri Rekovac: Problemi Levčana traju decenijama

Dveri Rekovac: Problemi Levčana traju decenijama

Mala zajednica, utučena raznim obećanjima, nestručnim kadrovima, otaljava svoje dane kako zna i ume. Poljoprivrednik je uništen sistematski. Zbog nestručnosti i nedostatka vizije Ministarstva poljoprivrede , propadaju mala i srednja gazdinstva.

Ako nemaš odakle, otmi seljaku. Proizvođač mora sam da finansira setvu za koju nikada nije siguran da će je na kraju godine i uzbrati jer može biti uništena od strane vremenskih nepogoda, kojih je sve češće, jer novca za rakete nema.


 


Osiguranje je skupo. Ako i rodi, cene padaju. Seljaku treba sigurna prodaja, garantovana otkupna cena, pomoć pri ulaganju.. Kako Srbija, tako i Levač ima neverovatan potencijal za uzgoj skoro svih kultura. Tu je i stočarstvo i mala otkupna cena mleka. Uvoze sve što, ne samo da možemo za nas da proizvedemo, već i da izvozimo. I umesto da podstiču domaću proizvodnju, dovode strane investitore zbog jeftine radne snage, plodnog zemljišta i zatim ti isti investitori iznose novac van Srbije.


 


Problem u Levču i Rekovcu ne prestaje tu. Deca nam odlaze u gradove i van Srbije trbuhom za kruhom, sela ostaju pusta.  Po selima se zatvara jedna po jedna škola, sve se ređe s čuje plač novorođenog deteta. Ostaje nejaka snaga, snaga ljudi koji su se u ratovima borili za ovo parče zemlje, koju sada gaze neki ljudi, koji imaju dovoljno novca da kupe funkcionere države. Malo njih i brine, nije njihova dedovina. Nisu njihovih predaka grobovi nakrivljeni na seoskim grobljima.


 


Ostaje nam nada da će biti bolje, da će neko nov doći i spasiti Srbiju i Levač od propadanja, da nam ne ostaje da uzalud stojimo na putu u iščekivanju svoje dece da nas posete. Dece koju smo rodili u nadi da nam ostanu u Srbiji i svoje potomstvo uče Srpstvu, veri i rodoljublju.


 


Jelena Vukojičić

Predsednik OO Dveri Rekovac


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.