Novosti

Roditelji traže decu, a ne pare

Roditelji traže decu, a ne pare

Savet za porodicu i socijalna pitanja Srpskog pokreta Dveri je analizom Zakona o nestalim bebama koji je na predlog Vlade predat Narodnoj skupštini, došao do zaključka da se zakon ne bavi suštinskim pitanjima, a to su vraćanje dece roditeljima i hapšenje počinilaca.

Iako je država predloženim Zakonom o nestalim bebama počela da pokazuje interesovanje za rešavanje ovog pitanja, ponovo je, kao i sa merama za podsticaj nataliteta, pokazala nedovoljnu ozbiljnost za sistemsko rešavanje ovog problema.


Zakon se isključivo bavi identifikacijom nestanka deteta po žalbi i potom isplatom roditelja, što ovaj zakon čini lošim za roditelje čija su deca ukradena, jer oni žele bar da im se vrate deca, ako već u ovom trenutku ne postoji politička volja da se počinioci uhapse.


U razgovoru sa s pravom ogorčenim roditeljima, među kojima neki i preko 20 godina traže svoju decu, saznali smo da je pokrenuta istraga od strane MUP-a Srbije, ali da ona iz nepoznatih razloga stoji.

Zato pitamo: šta je sa istragom koja je na zahtev roditelja pokrenuta od strane MUP-a i zašto se dalje čeka i odugovlači, kada su brojni dokazi tu, a savremene metode za utvrđivanje srodstva korišćenjem DNK uzorka dostupne?


Ne smemo zaboraviti i da se Republika Srbija dodatno blati u javnosti zbog ovog problema, tako što joj je nametnuto da se ona bavi rešavanjem ovog pitanja na nivou stare Jugoslavije, kao da je Srbija kriva za sve krađe beba u svim bivšim republikama. Ovaj zakon bi morao Srbiju pravno da ogradi i zaštiti od krivice i mogućnosti naplate odštete iz budžeta Republike Srbije od strane bivših republika, za koje ona nije bila u nadležnosti. Srbija je odgovorna i kriva samo za svoje građane unutar svojih granica.


Ovo ukazuje da predloženi zakon u ovoj formi nije na korist ni roditelja, a ni države.


Dveri, u cilju vraćanja dece roditeljima, predlažu da se zakon prilagodi zahtevima roditelja, koji traže da se kroz isti zakon naloži preko javnog tužioca DNK analiza, i da im se potom vrate deca, i tek na kraju isplati odšteta. A država mora da stvori političku volju za sistemskim rešenjem u kojem će počinioci biti uhapšeni i osuđeni, jer ako ne budu kažnjeni to će značiti da je ovaj monstruozni kriminal legalizovan i da može da se nastavi.Savet za porodicu i socijalna pitanja

Srpskog pokreta Dveri


 


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.