Novosti

Gradonačelnik Čačka divlji graditelj

Ozon pres

Gradonačelnik Čačka divlji graditelj

Srpski pokret Dveri u potpunosti razume iskazani gnev Čačana, izazvan rušenjem našeg bioskopa, odnosno još jednim u nizu obmana Miluna Todorovića koji nas godinama ubeđuje da će na mestu porušenog bioskopa izgraditi novi i bolji.

Mesecima unazad obaveštavamo javnost da nikakvog bioskopa, na mestu srušenog neće biti. Tome u prilog dostavljamo i deo projekta na kojem se vidi da mesto u podrumu, gde je predviđen tzv. bioskop, nije nikakva bioskopska sala već običan lokal koji se, pored ostalog, može koristiti i za gledanje filmova.


Nažalost, ovo nije jedini problem vezan za slučaj „Milun i Sutjeska“. On je daleko kompleksniji i ponovo ćemo predočiti javnosti sva saznanja koja imamo i obećavamo da se ovakva zlodela prema Čačku neće dešavati kada se mi budemo pitali.


Najpre treba ponoviti činjenicu da je Milun Todorović imao nemali udeo u određenom broju pljačkaških privatizacija koji su razorili grad i državu, a bioskop „Sutjeska“ neodoljivo podseća na još jedno u nizu. Privatizacija po principu – devastiraj, obori cenu, kupi na nameštenom tenderu i onda iskoristi vredno građevinsko zemljište zarad ostvarivanja ekstra-profita – očigledno se primenila i na ovom primeru.
Možda najveća tragedija kod ovog slučaja je to da mesto gde su odrastale i kulturno se uzdizale mnoge generacije Čačana, i koji su, svakako bili emotivno vezani za ovaj bioskop je zauvek nestalo. Nestalo zbog bahatosti, alavosti, primitivizma i malograđanskog duha manjeg broja ljudi. „Sutjeska“ je imala sve preduslove da bude jedan od najboljih bioskopa u zemlji, čak je i letnju pozornicu imao. Umesto da se ulože određena sredstva u revitalizaciju (stolice i tehnika) kako bi ponovo zasijao starim sjajem, oni su nas pravili budalama i ubeđivali nas da ga treba srušiti (obori cenu-kupi-iskoristi zemljište).


Čak im nije predstavljao nikakav problem ni to što je objekat bio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, odnosno što je predstavljao svojevrstan spomenik arhitekture predratne moderne u Čačku, a kakvih je veoma malo u našem gradu. Dakle, srušili su zaštićeni objekat ozbiljne spomeničke vrednosti, iako su po zakonu i izdatim merama zaštite, od strane Zavoda, mogli da vrše samo rekonstrukciju.
Ni sva ova nepočinstva im nisu bila dovoljna nego su morali još i ceo sprat više od dozvoljenog da sazidaju, suprotno zakonu i podzakonskim aktima. Naravno, građevinska dozvola sa kojom maše Milun Todorović i koja ga oslobađa krivične odgovornosti će kad-tad biti predmet krivičnog postupka, jer je izdata suprotno zakonu i pravilima struke. Slično kao i urbanistički planovi koji su po njegovim instrukcijama napisani, a koji generišu, podstiču i unapred legalizuju divlju gradnju, baš kao na primeru „Sutjeske“.


Dragi građani Čačka, svi znamo da od proleća 2020. god. oni više neće vladati Čačkom. Međutim, ostaje strah da će i tada već biti kasno, jer će još mnoge, slične, nenadoknadive štete naneti Čačku.


Čačani, pobunimo se!Gradska organizacija Dveri u Čačku


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.