Novosti

GrO Dveri Niš podržavaju protest „Mame su zakon“

Niške vesti

GrO Dveri Niš podržavaju protest „Mame su zakon“

Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri u Nišu podržava protestni skup „Mame su zakon“ koji je najavljen za četvrtak 11.10.2018.god.u Nišu na Trgu Kralja Milana u 17 sati i time izražava neslaganje sa diskriminatorskim odredbama Zakona o podršci porodica sa decom, koji je stupio na snagu 1.jula ove godine.

Normama ovog Zakona promenjen je način obračuna naknada tokom porodiljskog odsustva, kao i naknada za negu deteta, pa je za brojne kategorije majki i trudnica mesečni iznos naknada smanjen na minorne iznose. Ovim su Zakonom oštećene majke koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, oštećena su deca koja su rođena kao treće i četvrto dete u porodici pre stupanja na snagu ovog Zakona a imaju manje od deset godina, kao i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.


Odsustvo odgovorne populacione politike u Srbiji dovelo je Srbiju na jedno od poslednjih mesta u svetu po broju rođene dece i na jedno od prvih deset mesta po broju umrlih. Po prvi put, danas u Srbiji živi više ljudi starijih d 65 godina od onih koji imaju manje od 18 godina. Skandalozne izjave odgovornih u Ministarstvu za rad po kojima „poslodavci primaju žene da rade a ne da rađaju“ izraz su stvarnih neoliberalnih težnji nove elite u Srbiji po kojima je profit iznad svega, pa i iznad života, dece i porodice.


Umesto pevajućih fontana, milionske novogodišnje rasvete, i novih škoda za Ministarstva i lokalne samouprave, Srbiji je neophodno da majke sa decom imaju zagarantovan minimalac, i zadatak je odgovorne vlasti da im to obezbedi.


Porodica je poslednji bedem odbrane protiv neoliberalne, individualističke i antiporodične dogme koja preti da preplavi zapadnu civilizaciju ali i Srbiju. Program Srpskog pokreta Dveri u svom središtu ima porodičnu politiku i izraz je političke borbe za prava porodice. Porodica je najosetljiviji i najugroženija od svih napadnutih institucija i segmenata srpskog društva. A bez porodice, nema veze sa prošlošću, kao ni mosta ka budućnosti.


Stoga Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri u Nišu poziva sve svoje članove, pripadnike drugih političkih stranaka i pokreta ali i sve Nišlije, da bez političkih obeležja podrže protest Inicijative majki Niša za izmenu diskriminatorskog Zakona i za očuvanje porodične Srbije.


 

U Nišu, 10.10.2018.god.

GrO Srpskog pokreta Dveri Niš


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.