Novosti

Jelena Vujanović: Da li je Dan Republike Srpske praznik svih nas?

Facebook

Jelena Vujanović: Da li je Dan Republike Srpske praznik svih nas?

Dan Republike Srpske je praznik svih Srba, ali ne samo zato što je ona rezultat časne borbe običnih ljudi da odbrane slobodu i opstanak na svojoj zemlji i obezbjede budućnost svojoj deci. Ovaj dan je praznik svih Srba i zato što je stvaranje Republike Srpske još jednom u istoriji pokazalo da su Srbi državotvorna nacija.

Državotvornost je težnja i sposobnost nacije da stvori, izgradi, učvrsti i odbrani svoju državu, sa njenim osnovnim karakteristikama a to su postojano stanovništvo, utvrđena teritorija i suverena vlast.


Državotvornost je onaj stepen nacionalne svijesti koji nam govori da je odlučivanje o uređenju sopstvene države vid slobode, naravno bez ugrožavanja prava i sloboda drugih. To je onaj stepen nacionalne svijesti koji su Karađorđevi ustanici ispoljavali oružjem, a Dimitrije Davidović perom kojim je napisao najliberalniji Ustav tog doba. I isti onaj kojim su se vodili poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH usvajajući Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine.


Naravno, političku zajednicu nije dovoljno samo stvoriti. Potrebno je izgraditi institucije i učvrstiti pravni sistem koji neće zavistiti od volje bilo kog pojedinca. Taj dio posla tek treba da se završi do kraja, i to ne samo u Republici Srpkoj. Ali to je na nama. Generacija naših očeva je stvorila Republiku Srpsku. Hvala im na tome i srećan nam svima Dan Republike Srpske.


Jelena Vujanović

Doktorand na Fakultetu političkih nauka u Beogradu

Direktor Informativne službe Dveri
Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.