Novosti

Ko podstiče i kontoliše nasilje u leskovačkom pozorištu

Gugl Maps

Ko podstiče i kontoliše nasilje u leskovačkom pozorištu

Postoje različiti vidovi nasilja, ali nasilje u jednoj kulturnoj instituciji, jednom Narodnom pozorištu je nesvakidašnja pojava.

Nažalost reč je o Leskovačkom narodnom pozorištu koje je jedno od najstarijih pozorišta u Republici Srbiji, osnovano još 1896. godine.


Od kada je postavljen na mesto direktora Narodnog pozorišta u Leskovcu, Stanislav Grujić je uspeo da skloni jedno od najstarijih pozorišta u Srbiji sa mape kulturnih dešavanja u našoj zemlji, na zaprepašćenje zajednice srpskih pozorišta i svih njenih radnika. Kako? 


Veći deo glumačkog ansambla zahvaljujući direktoru pozorišta (koji je istovremeno i direktor i umetnički savet i reditelj i glumac i tehnički i administrativni radnik i čuvar (praznog) pozorišnog trezora) izopšten je iz repertoara pozorišta kao „nepodoban“ i „nesposoban“, a pozorište po njegovoj zamisli funkcioniše sa nekolicinom ljudi uslovljenih na poslušnost direktoru jednomesečnim ugovorima  o radu.


Posle mnogobrojnih slučajeva vređanja, omalovažavanja, zastrašivanja, zlostavljanja i progona jednog dela glumačkog ansambla iz pozorišta vrhunac nasilničkog ponašanja od strane direktora Grujića bio je incident u Narodnom pozorištu, gde je isti fizički nasrnuo i brutalno glavom udario jednog od glumca leskovačkog narodnog pozorištva. Valja napomenuti i da je u jednom momentu spas od maltretiranja direktora više od pola glumačkog ansambla pronašlo u bolovanju. 


I gle čuda, umesto da Stanislav Grujić bude optužen za mobing i sklonjen sa mesta direktora ove važne ustanove kulture Grada Leskovca, istog su odbornici većine Skuptšine grada Leskovca ponovo izabrali na istu funkciju u naredne četiri godine, a na predlog Gradonačelnika Leskovca kao pokrovitelja ovakvog nasilja i onog ko je na isti način maltretirao svoje najbliže saradnike, a neke i gađavši ih staklenom pikslom i povređivao... 


Zašto svom Gradu, svom pozorištu, svojim kolegama, sami sebi dajemo luksuz da ćutanjem i pobijanjem glave u pesak trpimo ovakvo i ovoliko institucionalizovano nasilje pojedinaca na odgovornim funkcijama u Gradu, a koje proizilaze iz vršenja vlasti? 


Srpski pokret Dveri u Leskovcu samo ukazuje na ove sistemske anomalije i sudbine zaposlenih u budžetskim ustanovama i institucijama grada bili oni članovi političke stranke na vlasti ili ne. Sledeća žrtva mobinga, nasilja i maltretiranja ovako ustrojenog totalitarnog sistema i njegovih reprezenata može biti svako od zaposlenih u lokalnoj samoupravi ili svaki građanin Leskovca. 

Mislite o tome. dr Predrag Mitrović
član predsedništva Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.