Novosti

Kome je u interesu da stari studenti ne završe studije?

Foto: Fonet / Antonio Ahel

Kome je u interesu da stari studenti ne završe studije?

I ove godine „stari studenti“ tj. oni koji su upisani pre uvođenja „Bolonjskog sistema“ imaju problem sa ostvarivanjem svojih prava – iako kada su upisali studije nije postojao rok u kom moraju da ih završe, novi Zakon o visokom obrazovanju im taj rok nameće, ali i na druge načine menja njihova prvobitna prava.

Stari studenti su najavili da će podneti inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o visokom obrazovanju, a u tom smislu smatramo da je Ministarstvo prosvete dužno da odgovori na sledeće:


-          Šta znači izjava ministra Šarčevića da je „opšti interes“ da se ovim studentima ne produži rok za studiranje? Kako je za ministra u opštem interesu smanjivanje broja visoko obrazovanih, a nije ispitivanje sumnjive diplome ministra Stefanovića?


-          Zašto se nastavlja sa kršenjem prava ovih studenata i kršenjem Ustava, koji ne dozvoljava retroaktivnu primenu zakona? Stari studenti su upisali studije u periodu kada je važio Zakon o Univerzitetu koji je garantovao da „student ima pravo da završi studije po započetom planu i programu“ i primena čl. 148. novog Zakona o visokom obrazovanju retroaktivno studentima oduzima ovo pravo.


-          S obzirom da je Zakon o visokom obrazovanju usvojen 2017. godine i da ministar tvrdi da je prelazak starih studenata na „bolonju“ u opštem interesu, zašto i dalje nije predstavljen jasan model za tako nešto?


Pozivamo Ministarstvo da izađe u susret zahtevima starih studenata i da nađe adekvatno rešenje za ovaj problem.

 


Info služba Dveri


 


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.