Novosti

Kostić: Nacionalni interes mora uvek da bude iznad ličnog i iznad stranačkog!

Kostić: Nacionalni interes mora uvek da bude iznad ličnog i iznad stranačkog!

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i narodni poslanik Dveri mr Ivan Kostić otvorio je sedmu sednicu Odbora za dijasporu i Srbe u regionu o položaju i perspektivi Srba u regionu.

Kostić je najpre pozdravio sve prisutne, posebno studente srpske nacionalnosti iz regiona, rekavši da mu je posebno drago što su pripadnici mlade Srbije danas tu sa njima.

Posebnu zahvalnost izrazio je „Društvu srpskih domaćina“ koje je obezbedilo noćenje za sve goste koji su odluče da budu njihovi gosti večeras. Društvo je pripremilo za sutra program za goste, što je kako kaže: „dokaz kako može sinhronizovano i lepo da se sarađuje za opšti naš zajednički interes“.

Kostić smatra da treba da bude obaveza da se jednom godišnje Srbi iz regiona sastanu u Narodnoj skupštini.
„Kada Srbi iz regiona dolaze u Narodnu skupštinu Republike Srbije, bilo ko da je predstavnik srpske zajednice, iz Albanije ili iz Mađarske ili Rumunije mora biti postavljen crveni tepih ispred Narodne skupštine. To nije priča koja treba da pobudi novinare da o tome govore. Jednostavno, u vremenu u kome danas Srbi žive u regionu, država Srbija mora mnogo više napora da uloži da se njihov status popravi.“, izjavio je Kostić.

Smatra takođe da srpsko pitanje u regionu mora postati državno pitanje svih budućih vlada Republike Srbije.

„Vi treba da znate da danas u celom svetu muslimanska zajednica se trudi da u svakoj zemlji u kojoj žive njihovi pripadnici promoviše da je u Bosni i Hercegovini izvršen genocid nad muslimanskim narodom. Zbog svih tih stvari mi smo dužni, i vi kao predstavnici srpske zajednice, da takvu izložnu organizujemo i u Sarajevu i u Banjaluci, i u Podgorici i u Skadru i u svakom gradu gde žive predstavnici Srba iz regiona. Baš na taj način, promovišući te vrednosti i pokazujući šta smo mi doživeli u dvadesetom veku, mi ćemo biti ti koji ćemo izvršiti prevenciju genocida, da nam se to opet ne desi u budućnosti.“, rekao je Kostić.
Narodni poslanik mr Ivan Kostić istakao je da je dužnost Odbora za dijasporu i Srbe u regionu da vrži pritisak na državu da se položaj Srba u regionu poboljša i naveo primer Mađarske koja izdvaja 300 miliona evra za mađarsku dijasporu.

Istakao je da je među svima narodnim poslanicima u okviru Odbora odlična i da ovaj Odbor može da posluži kao primer svima da nacionalni interes mora uvek da bude iznad ličnog i iznad stranačkog.

Na sedmu sednicu odbora pozvani su i Srbi iz regiona između ostalih i Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije u Crnoj Gori i narodni poslanik u Skupštini Crne Gore, Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Momčilo Krajišnik, predsednik Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“, Ivan Stoilković, narodni poslanik u Sobranju Makedonije i predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji.


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri
Podeli vest: