Novosti

Ne smemo dozvoliti da porodilje postanu socijalni slučajevi zbog greške u zakonu

Šaterstok

Ne smemo dozvoliti da porodilje postanu socijalni slučajevi zbog greške u zakonu

Niz problema koji proizilaze iz Zakona o finansijskoj podršci porodici ponovo narušavaju poverenje u institucije – umesto da pomogne porodiljama, ovaj zakon dovodi do toga da će neke žene za vreme porodiljskog odsustva primati platu manju od 1000 dinara.

Prema informacijama koje imamo, u Vladi nisu predvideli način rešavanja ove ogromne greške u Zakonu i sada je na potezu Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje treba da utvrdi visinu minimalne plate za porodilje.


Međutim, deluje nam da u samom ministarstvu nema razumevanja za ovu bitnu temu. Tokom gostovanja na RTS-u  na ovu temu, Milena Antić iz pomenutog ministarstva dala je nekoliko skandaloznih izjava poput one da je normalno da je poslodavcu žena potrebna da radi i da poslodavac neće zapošljavati trudnu ženu.


Nadamo se da ovo nije stav celog ministarstva i da ćemo ubrzo imati predlog minimalne plate za majke u toku porodiljskog odsustva, te da će visina te plate biti dovoljna za nesmetano odgajanje deteta. Država sa niskim natalitetom i velikim brojem mladih koji odlaze ne sme sebi da dopusti da porodilje postanu ugrožena kategorija stanovništva i socijalni slučajevi, jer će to dodatno demotivisati rađanje.Informativna služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.