Novosti

Nemanja Zarić: Izbor novog premijera - dalja okupacija Srbije

Pres centar

Nemanja Zarić: Izbor novog premijera - dalja okupacija Srbije

Priznajem da se nisam nimalo iznenadio izborom Ane Brnabić za premijera Srbije. Politički posmatrano, ona je bila jedini logičan izbor za jednog autokratskog predsednika, kakav je Vučić.

Ne slažete se?

Vučić je postavio nestranačku ličnost za premijera i tim činom pacifikovao sve „napredne“ naprednjake koji su sebe već videli na mestu premijera. Istovremeno, zadovoljio je i socijaliste jer im je omogućio da zadrže i umnože lukrativne pozicije, od direktora javnih preduzeća, preko raznoraznih sekretarijata do pozicije ministara, a istovremeno je eliminisao njihovog lidera sa pozicije premijera, koga bi svakako teže kontrolisao.

Dakle, politički gledano, Ana Brnabić je bila logičan Vučićev izbor. To što nju niko nije birao na izborima, to je u Srbiji očigledno manje važno. Kada smo govorili da će novi premijer biti samo puki izvršilac naređenja predsednika Vučića, očigledno je da smo bili u pravu.

Drugo, njen izbor nije nimalo slučajan. Izbor učenika zapadnih škola koja je ispekla zanat u USAID-u, East West Bridge-u i NVO sektoru predstavlja dalje produbljivanje neokolonijalnog položaja Srbije i dodatno učvršćivanje politike „EU nema alternativu“.

Dok je Vučić makar prividno balansirao između Istoka i Zapada, novi premijer, kao oličenje neoliberalizma neće imati taj problem. Predstavu za mase će nastaviti sam Vučić, dok će Brnabićka svakako gledati da ubrza put Srbije u brod koji tone. Shodno tome, očajna ekonomska politika koju je vodio bivši premijer, a sadašnji predsednik će se nastaviti, verovatno još izraženije.

Uz oduzimanje poljoprivrednog zemljišta koja nam sledi od septembra ove godine, dovođenje stranih kompanija pod (za njih) fantastičnim uslovima i odsustvo bilo kakve strategije domaćeg ekonomskog razvoja ostaje nam da se nadamo da će se strane gazde koliko toliko smilovati na radnike u Srbiji. Po onoj narodnoj, ko ima nadu, ima sve. Dveri takvu nadu i takve iluzije ne gaje.

Naša vizija Srbije je „Srbija po meri svih naših porodica“. Sa izborom Ane Brnabić šalje se kristalno jasna poruka porodicama u Srbiji da ne mogu da očekuju da će njihov položaj biti unapređen na bilo koji način.

Kako će najodgovornija osoba u državi shvatiti da mora da pozitivno diskriminiše višedetne porodice, da obezbedi povoljne kredite za sticanje porodičnog doma, da porodični dom bude zaštićen od bankarskih derikoža, da je porodica temelj društva i osnovna ekonomska jedinica, da bez pro-porodične politike nema rešenja za demografsku katastrofu, kada se to kosi sa neoliberalnom ideologijom čiji je ona sledbenik?

Naravno, i kada je njen lični životni stil u potpunoj suprotnosti sa konceptom „država - prijatelj porodice“?

Odbijamo da budemo politički korektni kada je sudbina naših porodica i naše otadžbine u pitanju. Srbija je dobila gej premijera i tako se neslavno svrstala u šačicu drugih država koje su to sebi dozvolile.

Za nas u Dverima to znači da Srbija ne samo da je „tolerantna“, već da prednjači u „toleranciji“ i poštovanju „prava seksualnih manjina“. Iz tog razloga, Dveri će od sada odbijati svaki pokušaj LGBT aktivista da implementiraju „posebna“ prava za pripadnike te populacije, borićemo se svim silama protiv izmena i dopuna zakona koje bi ta „prava“ obezbedile i ozakonile, protiv održavanje parade „ponosa“ (nema više potrebe za ukazivanjem na diskriminaciju LGBT osoba, zar ne?), protiv seksualizacije naše dece u osnovnim i srednjim školama i nametanja LGBT ideologije, protiv tzv. rodne ideologije i protiv oduzimanja fundamentalnih ljudskih prava porodicama u Srbiji. Svakoga ko bude insistirao na uvođenju ove ideologije smatraćemo neprijateljem porodica u Srbiji i prema njima ćemo se tako i odnositi.

-

Dr Nemanja Zarić

Internacionalni sekretar

Savet za porodicu i socijalna pitanja


Podeli vest: