Novosti

Obraćanje javnosti Političkog saveta Srpskog pokreta Dveri

Info služba Dveri

Obraćanje javnosti Političkog saveta Srpskog pokreta Dveri

Protesti kao ustavobraniteljski narodni pokret.

Ove godine slavimo osam vekova autokefalne SPC, najstarije institucije našeg naroda. Tada nam je najveći Srbin u istoriji, Sveti Sava, doneo „Zakonopraviloˮ – Nomokanon, zbornik crkvenog i građanskog prava, na čijem temelju je Srbija još u doba Nemanjića postala pravna država, u kojoj je potonji „Dušanov zakonikˮ nalagao i nezavisnost sudstva. 


Ako želimo istinsku obnovu, moramo se ugledati na svoje pretke, koji su sa uverenjem da „pravda drži zemlju i gradove” znali da od uspostavljanja vladavine zakona nema prečeg ni važnijeg državnog posla. Ne smemo nikad zaboraviti da smo naslednici vizantijske pravne kulture, baštinici Savinog „Zakonopravilaˮ i Dušanovog „Zakonikaˮ i visoke pravne svesti izražene u zavetnim rečima: „Nemoj, sine, govoriti krivo, ni po babu ni po stričevima, već po pravdi Boga istinoga”. Mi smo obavezni da potomcima ostavimo nepodeljenu i na dobrim zakonima ustrojenu Otadžbinu, u kojoj će snaga zakona biti jača od sile i samovolje svakog pojedinca. Treba da budemo svesni da je i posle dva veka našoj Otadžbini danas nasušno potrebna istina sadržana u pouci izrečenoj na početku novovekovne obnove srpske državnosti u Prvom ustanku, u rečima doktora prava Božidara Grujovića, da je „zakon vilajetu to što je jednom čoveku hrana, piće, vazduh, odelo i kuća, kako čovek, kad hrane, pića i proče nestane, umreti mora, tako i vilajet bez zakona mora da propadne, da opet u ropstvo dođe”.


U ovom trenutku Srbija se nalazi u jednoj od najozbiljnijih kriza u svojoj novijoj istoriji, čiji uzročnik nije niko drugi do Predsednik Republike, Aleksandar Vučić, čovek koji bi, po Ustavu, trebalo da bude garant stabilnosti naše države. Svojevremeno ključni inicijator izdajničkih „Briselskih sporazumaˮ, koji su Kosovo i Metohiju izveli iz ustavnog okvira Srbije i postali osnova lažne države kosmetskih Arbanasa, nije se zaustavio na tome, nego je rešio da razori ustavnost i parlamentarnu demokratiju i na ostatku teritorije naše države.


Ustav Srbije, članom 8, jasno stavlja do znanja da je teritorija Republike Srbije jedinstvena i nedeljiva, a njena granica nepovrediva, a članom 97 naglašava da država mora štititi svoju teritorijalnu celovitost, na šta Aleksandar Vučić ne obraća pažnju, kršeći i svoju predsedničku zakletvu propisanu u članu 114 Ustava: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije RS, UKLjUČUJUĆI I KOSOVO I METOHIJU kao njen sastavni deoˮ.  Otvorenim zalaganjem za tzv. razgraničenje sa Albancima, što nije i ne može biti ništa drugo nego najpre priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije, a onda i razgraničenje između dve susedne i suverene države, članice UN, kao i višegodišnjim tajnim pregovorima na tu temu mimo znanja i odobrenja Narodne skupštine Republike Srbije, Aleksandar Vučić je postao najveći ustavorušitelj u novijoj istoriji naše zemlje.


Aleksandar Vučić je, svojim najavama promena u krivičnom zakonodavstvu i kaznenoj politici, narušio podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, mešajući se u nadležnost Narodne skupštine (čl. 99 st. 1 tač. 7 Ustava); odbijanjem ostavke ministra policije - iako su ministri za svoj rad odgovorni predsedniku Vlade, Vladi i Narodnoj skupštini - narušio član 125 st. 3 Ustava; tvrdnjom da neka lica nisu krivičnopravno odgovorna - iako je ovo domen sudske vlasti - narušio čl. 143 st. 1 Ustava; davanjem izjave o razvoju istražnog postupka - iako je za to nadležno javno tužilaštvo - narušio čl. 156 st. 1 Ustava.


Iako bi, po čl. 111 Ustava, prema kojoj predsednik Srbije „izražava državno jedinstvo Republike Srbije“, morao da podnese ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke, on neprestano izražava svoju stranačku pripadnost i aktivno propagira partiju kojoj je na čelu. On na ovaj način ugrožava i negira ustavno državno jedinstvo svrstavanjem na stranu samo jedne političke opcije i vređanjem na ličnoj osnovi svih koji drugačije misle. Za ove potrebe on zloupotrebljava sve državničke poslove, javne i medijske nastupe, počevši od konferencija za medije, diplomatskih susreta, otvaranja fabrika stranih investitora... Niko ne može da razlikuje kada se obraća kao Predsednik Srbije a kada kao predsednik SNS. On drži konferencije za medije u stranačkim prostorijama SNS, daje saglasnost za nosioca izborne liste SNS na lokalnim izborima, saopštava rezultate lokalnih izbora umesto lokalnih izbornih komisija, koristi policiju za progon političkih protivnika.


Poistovetivši sebe i svoju partiju sa državom Srbijom, Aleksandar Vučić je prekršio Ustav koji kaže da „političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi“ (Čl. 5 st. 4). Iako Ustav garantuje da u „Republici Srbiji nema cenzure“ (čl. 50), sloboda mišljenja i izražavanja (čl. 46) je pod stalnim udarom, kao i sloboda naučnog i umetničkog stvaralaštva (čl. 73); medijske slobode su skoro ukinute, iako prema slovu Ustava „svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju“ (čl. 51); u takvim uslovima, najzad, i ustavna odredba koja kaže da su „izbori slobodni“ (čl. 52) potpuno je obesmišljena.


Podržavajući odluku Srpskog pokreta Dveri da se uključi u Savez za Srbiju i svenarodne proteste protiv autokratije pod nazivom „Jedan od pet miliona“,   

 Politički savet Srpskog pokreta Dveri ističe:

  1. Srbija se, zahvaljujući Vučićevom autokratskom režimu, našla na putu urušavanja Ustava i povratka u nedemokratsko stanje. Zato je osnovni cilj svih političkih aktivnosti i narodnog protesta obnova ustavnih osnova političkog života. Ukratko, pred nama je borba najšireg pokreta ustavobranitelja protiv nelegitimne vladavine ustavorušitelja na mestu Predsednika Srbije i njegovog partokratskog bezakonja, koje je svakim danom sve veće.
  2. Pošto je Narodna skupština, ta najveća vrednost demokratije, pretvorena u svoju suprotnost, pozivamo sve narodne poslanike opozicije da aktivno bojkotuju karikaturalne sednice Vučićeve skupštine, tako što će da ostanu uz svoje birače, učestvuju u radu paralelnog otvorenog parlamenta, otvore vrata Skupštine Srbije za narod i njegove potrebe i krenu širom naše zemlje da razgovaraju sa građanima.
  3. S obzirom da Vučićeva samovolja u Srbiji prestaje da bude legitimna vlast, pozivamo sve pripadnike ustavobraniteljskog pokreta da ne priznaju nijednu odluku autokratske vlasti kako u spoljnoj, tako i u unutrašnjoj politici. Ovo se posebno odnosi na antiustavne tzv. «Briselske sporazume» i tajne pregovore koji vode ka odricanju od Kosova i Metohije.
  4. Podsećamo sve bliske saradnike Vučićevog autokratskog režima, odavno potonulog u bezakonje, da u Srbiji postoje i Ustav i zakoni, a sve činovnike državne administracije pozivamo da ne služe režimu već građanima i tako odbrane svoje profesionalne pozicije. Upozoravamo da je krajnje vreme da se pažnja posveti zapošljavanju stručnih kadrova u državnim službama i javnim preduzećima, i da se nipošto više ne prenebregavaju mišljenja stručne javnosti o svim problemima vezanim za funkcionisanje državnog aparata i javnih službi.
  5. Pozivamo sve predstavnike patriotske javnosti Srbije kojima je stalo do njene budućnosti da se pridruže ovom narodnom ustavobraniteljskom pokretu koji protestuje svake nedelje u preko 50 gradova Srbije.


Politički savet Dveri čine: dr Vladimir Dimitrijević, vd. predsednika, prof. dr Aleksandar Lipkovski, prof. dr Ivan Dojčinović, prof. dr Jasmina Vujić, pukovnik mr Dragan Krsmanović, Miloslav Samardžić, Branimir Nešić, dr Nemanja Zarić, Miroslav Krstić i Predrag Simić.

 


Info služba Dveri


 


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.