Novosti

Obradović: O predaji dela teritorije Srbije ne možete voditi dijalog - Vučić priprema teren za priznanje Kosova

Obradović: O predaji dela teritorije Srbije ne možete voditi dijalog - Vučić priprema teren za priznanje Kosova

Od Srbije očekujem završetak dijaloga s Prištinom, kao i reformi u oblasti spoljne politike i vladavine prava. Srbija može da završi reforme, ali završetak dijaloga zavisi od druge strane - rekao je Vučić u Briselu novinarima, komentarišući razgovar sa predsednikom Saveta Evropske unije Donaldom Tuskom. Iz ove izjave očigledno je da je Vučić obećao Tusku da će priznati tzv. državu Kosovo i da će uvesti sankcije Rusiji, kao i da je okončanje dijaloga sa Prištinom uslov za ulazak Srbije u EU.

Već u prvih nekoliko nedelja mandata novi predsednik Vučić i nova premijerka Brnabić potvrdili su stav Dveri da su dovedeni na vlast da bi završili prljave poslove za zapadne centre moći, pre svega EU, NATO i MMF. Srpska vojska odlazi na vojnu vežbu NATO na granici sa Rusijom, Vučić pokreće promenu Ustava i dijalog o Kosovu i Metohiji, Brnabićka između EU i Rusije bira EU, najavljuje se prodaja Aerodroma Beograd, PKB-a i ulazak stranaca u domaću namensku vojnu industriju, a strancima se dozvoljava i kupovina poljoprivrednog zemljišta. 

Vučićev poziv na dijalog oko KiM nije ništa drugo nego priprema javnosti za priznanje Kosova i izbacivanje KiM iz ustavne preambule. Dačićeva i Vučićeva vlast već je priznala nezavisno Kosovo, napravila granicu sa KiM i ukinula srpske državne institucije na KiM potpisujući antiustavni Briselski sporazum. Sada je na red došlo javno međunarodno priznanje nezavisnog Kosova od strane naših vlasti i prihvatanje da lažna država dobije stolicu u UN. Vučić sada pokušava da pripremi teren za to i da u sopstvenu izdaju Kosova uvuče i druge delove srpskog društva. Dveri će se tome snažno suprotstaviti jer se o predaji dela naše državne teritorije ne može voditi dijalog, a očito je da je dovršavanje procesa predaje Kosova i Metohije razlog zapadne podrške Vučiću da u Srbiji može da radi šta hoće: zatvara medije, krade na izborima i leži u kriminalu i korupciji. 

Nemam problem ni da mu sve ovo kažem u lice, ali će o tome da li ćemo se odazvati pozivu predsednika odlučiti Predsedništvo Dveri kada taj poziv dobijemo. Javno izrečen stav već imamo i svakako ćemo ga ponoviti, ali ne želimo da učestvujemo u Vučićevim pozorišnim i medijskim predstavama. Mada osećam određeno zadovoljstvo da mu u lice ponovim ono zbog čega sam dobio više opomena i kazni na sednici Skupštine Srbije: da je izdao Kosovo i da će pred budućim generacijama biti obeležen kao - da citiram akademika Kostu Čavoškog, predsednika Političkog saveta Dveri - veleizdajnik. Jer izdajnik je običan građanin koji izneveri svoju državu, dok kada to čine oni na vlasti oni su veleizdajnici. Nedopustivo je da je iz Krivičnog zakonika izbačeno krivično delo i kazna za izdaju i veleizdaju i moramo to vratiti u srpsko zakonodavstvo da bi se uveo red i znalo šta ne sme da se radi zarad dolaska na vlast ili opstanka na vlasti. 

Boško Obradović,
predsednik Dveri

Podeli vest: