Novosti

Obradović: U Srbiji se zakoni donose, ali se ne sprovode

Obradović: U Srbiji se zakoni donose, ali se ne sprovode

Govoreći o zakonima koji su na dnevnom redu u Narodnoj skupštini, predsednik Dveri je istakao da je ključni problem taj što se u Srbiji zakoni donose, ali se ne sprovode.

On je ponovio svoj stav da u aktuelnoj vlasti sede ustavorušitelji koji ne poštuju ni slovo Ustava ni slovo zakona i da ima više primera tog kršenja i uzurpacije institucija počevši od potpunog nepoštovanja medijskih zakona, do učestvovanja u korupciji na najvišem nivou.


Zato je, po njemu, i predlog izmena Zakona o sprečavanju korupcije još jedna farsa. „O kakvom sprečavanju korupcije govorimo u momentu kada je u toku stranačka kampanja „Budućnost Srbije“ za koju ne znamo ni ko je plaća, ni na osnovu kojih ovlašćenja je predsednik sprovodi. O kakvoj borbi protiv korupcije kada i dalje nije ispitano poreklo novca u izbornoj kampanji SNS-a koji su u identičnim iznosima od po 40000 uplaćivali stranački aktivisti, niti je ispitano poreklo 300 000 evra koje je otac ministra policije nosio u torbi nedavno.“ – rekao je Obradović.


Obradović ističe da dodatnu poruku šalje i činjenica da se baš sada usvajaju i izmene Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u pravcu ublažavanja i omogućavanja prevremenog otpusta i zaposlenja zatvorenika van zatvora. Kako ističe, u trenutku kada je sve više afera režimskih funkcionera i kada moraju da kažnjavaju svoje ljude oni donose zakon koji će im omogućiti lakše izdržavanje kazne i lakši izlazak iz zatvora. „Dobra je ideja da se osuđeni ovim merama lakše pripremi za reintegrisanje i uključivanje u radni proces, ali je diskutabilan momenat predlaganja ovog rešenja. Očigledno je da za sebe i svoje ljude spremaju ove lakše uslove otpusta i izdržavanja zatvorske kazne“ – smatra Obradović.


Predsednik Dveri je prokomentarisao i donošenje tzv. „Tijaninog zakona“. On je istakao da, naravno, podržava uvođenje najstrožih kazni za ubice dece i da su Dveri nekoliko puta podržale inicijativu porodice Jurić. Ali smatra da aktuelna vlast ni ovaj put nije ispoštovala Ustav i zakone jer ovo nisu stavili na dnevni red kao narodnu inicijativu, već kao svoj predlog i pri tome nisu omogućili javnu raspravu na ovako bitnu temu o kojoj je stručna javnost podeljena. To govori o tome da je ovo još jedan marketinški trik ove vlasti.


„Posebno je problematično, i nije u skladu sa evropskom praksom, potpuno ukidanje mogućnosti uslovnog otpusta, o kojem odlučuje čitav krug stručnjaka, a ostavljanje mogućnosti pomilovanja o kojem odlučuje samo jedan čovek – predsednik države. Postajemo zemlja u kojoj jedan čovek odlučuje o životu i smrti i to nije dobro“ – rekao je predsednik Dveri.


Obradović je takođe govorio i o protestima, gde je istakao da su i dalje na snazi glavni zahtevi koji se odnose na slobodne medije i poštene izbore, i da od tih zahteva nema odstupanja.


On je rekao da su protesti imali niz pozitivnih efekata i da se oni nastavljaju.  Pozvao je sve građane da se okupe na narednom protestu u subotu, 18. maja, u 18 časova ispred Terazijske česme. Takođe je pozvao građane da svaki dan posete Slobodnu zonu u Pionirskom parku gde se od 13 do 21 čas održavaju različiti programi.


 


Info služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.